Svar: Pottetræning
Kære Signe
Tak for dit brev :)
Når jeres datter bliver omkring 2½ år, så vil I sandsynligvis opleve, at hun begynder at vise de første tegn til at træne renlighed og de fleste børn bliver renlige i 3 års alderen. Først om dagen og senere om natten.
Det at blive renlig er en proces, som hun rent fysiologisk skal modnes til. Det styres af hormoner, hun skal fornemme vandladningstrang og hun skal kunne holde sig ind til hun når potte eller toilet - og det er rigtig svært og tager naturligt tid at blive klar til og tid at lære.
Et af de første tegn man kan lægge mærke til er om hun kan holde sig i mindst 3 timer af gangen. Hvis hun tisser hyppigere end dette, så er hun ikke klar til at træne renlighed.
Derudover så er det altid et godt tegn, hvis hun selv kommer og siger, at hun er klar til at smide bleen og at hun gerne vil prøve. Det er altid bedre, hvis det kan foregå i et samarbejde, hvor barnet selv virker motiveret. Når det er sagt, så går jeg dog ikke ind for at man fjerner bleen for hurtigt. Det er altid et nederlag at tisse eller lave i bukserne, hvor det er en succesoplevelse med en tør ble ... Derfor anbefaler jeg at man indfører faste toilettider i stedet, så hun netop ...
... får en oplevelse med at kunne og at bleen er tør.
Det er også sådan at renlighed har 3 faser:
I første fase kommer barnet og fortæller at det har tisset eller lavet og gerne vil have en ren ble på. Barnet er således opmærksom på at der kommer noget og at det ikke er rart.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I anden fase kommer barnet og siger "nu tisser jeg". Barnet er altså opmærksom på at det er nu det sker og bliver bevidst om følelsen af at skulle tisse, at have tissetrang.
I tredie fase når barnet at sige til lige inden "jeg skal tisse" og I skal så skynde jer på toilet eller potte, for at barnet kan nå det.
Mange børn vil naturligt når de er 1.5-2 år gamle begynde at få en interesse i hvordan de fungerer. De vil naturligt undersøge deres krop og øve deres spirende selvstændighed. De kan derfor godt "pille i numsen", tage deres ble af og nogle gange også synes det er sjovt med en potte, prøve at sidde på den osv. uden at det behøver betyde at de er klar til renlighed. Det kan sagtens være en spirende interesse for sig selv og egen krop, som er helt naturlig, men hvor barnet ikke skal have bleen af endnu, for barnet er ikke fysiologisk parat.
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Udmalkning af modermælk
Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:
1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.