Svar: Fra slyngevugge til flad seng
Kære Sasja
Tak for dit brev og velkommen til :)
At blive vugget og bevæget er vigtigt for det lille barns udvikling. Når barnet vugges, så stimuleres barnets balance. Vores indre øre sanser kroppens position og bevægelse og opfatter således ikke kun lyd. Vores indre øre består blandt andet af en snegl, som er fyldt med væske og når barnet vugges, så påvirkes denne væske og bevægelserne opfanges af hjernen og barnets balance og dermed også motorik stimuleres.
Det er således ikke forkert at I vugger jeres tvillinger, når de skal sove. Det har været naturligt for dem at falde til ro på denne måde og det har hjulpet dem et godt stykke af vejen - og samtidig styrker det deres motoriske udvikling. Men, når det er sagt, så er det dog helt naturligt at I nu synes der er behov for noget andet og at I tænker det kan være rigtig godt, hvis I kan få børnene til at sove i en stillestående seng.
Som udgangspunkt er det en god idé ikke at ændre alt på en gang. Det vil ofte være bedst at skabe nye rutiner stille og roligt og med små skridt af gangen og så justere ind og ændre hen af vejen.
Jeres børn er vant til at føle sig omsluttet. De er vant til at ligge i en lille hule, være skærmet fra lyde og lys og så er de afhængige af at blive vugget. At lægge dem direkte fra en slyngevugge og ned i en tremmeseng, der er stor og åben, kan drfor virke meget utrygt og de vil græde og blive meget kede af det.
Mit forslag til en skridt-for-skridt-plan ser således ud:
-Brug beroligende lyde, når du putter. Det kan være ”sshh-sssh” eller "ssåå-såå", det er de små ord, I ofte også bruger, når I trøster børnene. Nogle har glæde af at bruge en spilledåse eller anden form for beroligende musik, som tændes hver gang barnet skal sove og som dermed forbindes med søvn og giver ro.
- Start med at øve det om dagen f.eks. inden middagslur og når det fungerer der, så kan rutinerne overføres til øvrige dagstidspunkter og om aftenen/natten.
- Det er rigtig godt at I allerede bruger en putteklud, ...
... denne skal bibeholdes. Den er med til at minde lidt om måden de tidligere er puttet på og kan også symbolisere de stofsider, som de netop har omkring sig, når de sover i slyngevuggen.
- Hvis I har mulighed for det, så sæt slyngevuggen op der hvor I ønsker at børnene skal lære at sove, så omgivelserne er de samme.
- Når I putter i slyngevugge, så begynd at vugge den mindre og mindre. Samtidig med at I bruger lyde, beroligende ord, putteklud osv. Hvis børnene ikke siger noget, så holder i slyngevuggen i ro og kun hvis de græder, småklynker osv. så vugger I lidt igen. Vugge og holde pause, så de vænnes til mindre og mindre bevægelse.
- Det kan være en god idé at bruge en voksipose, sovepose eller lignende, så børnene stadig føler sig omsluttede og fuldstændig trygge, når de skal sove. Når de flyttes fra favn, så lægges de i stedet i sengen og ikke i vuggen. Med dem følger klud, beroligende ord osv, som de kender og forbinder med at skulle sove.
- I kan overveje om de vil have glæde af en sengehimmel for at give samme fornemmelse af at ligge i en hule. I kan også overveje at bruge brio-bedrockers eller hjul på sengen, for stadig at kunne vugge dem lidt i en overgang til at skulle sove i en stillestående seng.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
- Det kan være en god idé at benytte jer af barnevognen, hvor de også kan puttes under kalechen og stadig få hulefornemmelse, samtidig med at I kan trille, holde pause og lære dem at sove uden at være i bevægelse.
- Det er vigtigt at lade dem mærke at du/I er der. Brug jeres hænder på deres krop, så de ikke føler sig alene og mærker jeres nærhed og er helt trygge.
Da du gerne vil væk fra at amme og gå over til at give fuld flaske, så kan det også nogle gange hjælpe børnene til at sove et nyt sted. De kan få flasken, der hvor I ønsker de skal sove, så de ikke oplever at blive flyttet undervejs og derfor vågner op og bliver kede af det ...
Jeg håber I kan bruge dette videre og læs meget gerne mere i min bog "Helens bog om børn og søvn" :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Præmature allergidisponerede spædbørn
Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.
Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.
Det vides ikke, hvor længe det er...
Kostfibre og børn
Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.
Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!
Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D
Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to