Svar: Udtale af ord - hvornår?
Kære Mor
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt at jeres datter er så god til at tale og har et stort ordforråd,det gør det naturligt lettere for jer at forstå hende og også at give hende forskellige forklaringer, som hun forstår :)
Det er helt normalt at børn har problemer med det der kaldes sproglyde. Altså at de har svært ved at udtale visse ord rigtigt. Det kan f.eks. være at barnet har svært ved at sige kop og siger top i stedet, eller at barnet har svært ved at sige S og derfor bliver sne til ne. For mange børn er det ikke kun enkelte lyde, men også kombinationen af lyde der er svær, - så jeres datter f.eks. kan have svært ved ordet sne, fordi kombinationen af sn er svær, men hun kan godt sige s alene eller sige f.eks. se.
At barnet har svært ved visse sproglyde kan skyldes mange forskellige ting. Det kan f.eks. være fordi nogle af de muskler som indgår i talebevægelserne ikke er helt modnet og barnet lærer det stille og roligt i takt med at det bliver ældre.
En talepædagog fortalte mig engang, at det ofte vil være sådan at de ord, som barnet har lært først, i en periode vil blive ved med at være udtalt forkert, men de nye ord bliver udtalt rigtigt. Man kan således godt opleve at barnet i en længere periode bliver ved med at sige ne i stedet for sne, men godt kan se saft, sol, sur eller f.eks. snue andre ord der ...
... begynder med s eller sn - fordi det tager tid at ændre på det, som er indlært forkert. Og det vigtigste er at man fornemmer at der sker en udvikling med sproget og at barnet har lyst til at bruge sproget.
Derfor er det også vigtigt ikke at presse jeres datter til at sige ordet korrekt. Du skal f.eks. ikke sige "det hedder ikke ne, men sne, kan du sige ssssne" eller lignende. Men du må gerne gentage ordet korrekt. Når hun f.eks. siger "ne" så kan du vise at du forstår hvad hun siger og gentage ordet korrekt "ja det er sne", og gerne flere sætninger, så hun hører ordet sne flere gange "sneen er hvid", "det er koldt, når det sner", "skal vi lege med sneen?" osv.
Det er vigtigt at du netop ved at gentage ordene korrekt lader hende hører ordene brugt og sagt igen og igen og på den måde hører, hvad det hedder korrekt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det anbefales ikke at man selv arbejder med barnets sproglyde, før dette foregår i et samarbejde med en talepædagog. Man vil ofte først kontakte en talepædagog, når barnet er 2.5-3 år gammel - ofte sker det først i børnehaven.
Der er tilknyttet talepædagog til alle institutioner i Danmark og du kan derfor spørge i vuggestuen, om de mener det er relevant. Du kan også altid selv ringe til talepædagogen og drøfte det og hvornår I evt. skal gøre noget.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Omega-3 og amning
Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.
Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.
Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...
Tvillingefødsel
Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.
En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.
Man...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.