Annonce

Annonce

Svar: Urolige aftener - 3 mdr.


26. januar 2013

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Signe

Tak for dit brev :)

Som du har læst, så er det nomalt at børn i din datters alder sover sent om aftenen og det lyder hos jer, som om at denne rytme har fungerer godt, lige indtil for en uges tid siden ...

Der er to ting som umiddelbart falder mig ind. Det ene er at du fortæller at hun ofte står op på forskellige tidspunkter. Nogle gange er kl 8, andre gange er den 9.30 og jeg tænker at du godt, med den alder hun har nu, må begynde at vække hende om morgenen, netop for at få en god rytme fra morgenstunden.

Hvis hun har et fast stå op tidspunkt, så bliver det lettere at få hende kørt ind til en fast formiddagslur, en middagslur og en powernap og det vil højst sandsynligvis gøre at hun ikke bliver for overtræt om aftenen og bedre kan kapere alle oplevelserne om dagen. En god rytme starter således om morgenen og ikke om aftenen:)

Når du vækker hende, så skal du gøre det nænsomt og stille og roligt. Kærtegne hende, tale blidt til hende, evt. skifte hende og derefter amme hende og på den måde se om du kan få hende til at vågne stille og roligt op. Så dagen f.eks. begynder senest kl 8 :)

Det andet jeg tænker er, at der jo også sker rigtig meget med hende udviklingsmæssigt lige nu både motorisk og mentalt. Hun får nu en bedre fornemmelse for rum og omgivelser, hun er meget opmærksom på hvem der er i rummet, hvem der kommer og går, hun er bevidst om hvorvidt hun er hjemme eller ude, om hun holdes i favn af mor eller en fremmed. Hun har en stor lyst til at oplve, men er også følsom overfor nye indtryk og vil ofte helst opleve, hvis hun kan være på mors eller fars favn imens. Derfor vil børn i denne alder ofte virke lidt klyngende om aftenen og vil tydeligt protesterer, når vi forsøger at lægge dem fra os. Dt er en periode hvor hun har det bedst, hvis ...


Annonce

... hun får lov til at "være hos".

Hun kan også være mere sulten nu. Det er ikke usædvanligt at børn i denne alder vil have behov for at få ekstra amninger eller en ekstra flaske. De vil virke mere søgende og det er helt okay, at de lige nu sætter deres mælkeindtag lidt op. Mange børn vil faktisk have tendens til at slatspise lidt i løbet af dagen og har så ekstra behov for at få mælk om aftenen, og det kan være en god idé at prøve med ekstra mælk netop nu.

Motorisk bliver hun stærkere - hun holder hovedet selv, begynder at følge en genstand med øjnene. Hun ligger ikke længere stille, men virker mere livlig og flytter mere og mere på sig, begynder at trille bevidst. Hun er meget fokuseret på dit ansigt og dit hår og kan f.eks. også kikke intenst på en halskæde du har på. Hun begynder at udvikle sit verbale repertoire og kan gurgle højt og begynder måske også at lave skrige-lyde. Hun reagerer forskelligt overfor forskellige mennesker - smiler mere til jer, som hun kender, græder måske, hvis der kommer en fremmed, hun reagere på at nogen har skæg, briller osv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og netop i de perioder, hvor børn udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, så vil de naturligt ofte blive lidt overtrætte og overstimulerede og dermed ekstra grædende sidst på dagen. Der er ofte tale om en periode og det går over igen og det bedste I kan gøre er at bevare roen og så trøste hende, være der for hende og give hende masser af fysisk kontakt og nærhed.

Nogle gange kan hun blive så ked af det at I er nødt til at gå afsides med hende, lægge jer i dobbeltsengen, give hende mælk og på den måde få hende til at koble helt fra, lukke af for verden og alle oplevelserne.

Læs gerne min bog "Helens bog om dit barns udvikling" :)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce