Svar: Mareridt, når man er 4 måneder?
Kære Lina
Tak for dit brev og hvor dejligt at høre at det går både bedre med søvnen og med indtag af mælk hos jer :)
Der sker rigtig meget med jeres drengs søvn lige nu. Med den alder han har, så begynder søvnen at indeholde flere stadier og minde mere og mere om den søvn vi voksne sover. Vores søvn består normalt af fire stadier: Stadie 1, hvor vi lægger os til at sove og slumrer ind. Stadie 2, hvor vi sover godt, men er stadig lette at vække. Stadie 3 og 4, som er dybere søvnstadier, det man også kalder for "delta-søvn" eller "slow-wave". Og derimellem er så REM-søvnen, det vil sige drømmesøvnen.
Det spæde barn har ikke inddelinger i søvnen på samme måde som vi har, men skifter meget hurtigt mellem REM-søvn og non-REM søvnen. Men netop omkring i 3-4 måneders alderen begynder søvnen at være inddelt i stadier, hvor barnet sover lettere og sover dybere. Det betyder at børn nogle gange vågner op imellem de forskellige stadier og har svært ved at sove videre, at de har brug for hjælp til at komme videre i søvnen. Og det betyder også at han kan begynde at drømme mere, sige flere lyde i søvnen. Han kan græde, klynke, rulle rundt og ...
... baske med arme og ben, han kan også grine imens han sover. Det er helt normalt.
Han oplever verden større nu, har mere rumfornemmelse, skelner mere og mere tydeligt om han er hjemme eller ud, om han er i favn hos mor, far eller en fremmed. Og alt hvad han oplever skal bearbejdes, når han sover. Han er ikke mareridt, som I kender fra jer selv, men han har masser af drømmeaktivitet og det kan sagtens være det I netop oplever lige nu.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er ikke alle lyde I skal reagere på - det er vigtigt at han nogle gange får lov til selv at komme videre i søvnen uden at I hjælper ham. Men andre gange skal I være der med det samme, hjælpe ham med at skifte stilling, få lidt mælk, en beroligende hånd eller måske tage ham op, få ro på ham og atter putte ham igen. Det er en svær balance, det er svært at vurdere hvornår man lige skal trække tiden lidt og hvornår man skal være der med det samme, og der er ingen faste regler herfor, så I må forsøge jer lidt frem :)
I skal naturligvis sikre jer at han ikke vågner og græder for han har ondt - det kunne være smerter fra ørerne ... :)
Jeg håber I kan bruge ovenstående videre og at det giver lidt ro med på vejen.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Bad, de første gange
Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.
Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:
- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.
- Det er en god idé at tilbyde barnet...
Hjemmefødsel
Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.
Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.