Svar: Græder ved farvel i vuggestue
Kære Helene
Tak for dit brev :)
Mange børn vil i periode have svært ved at blive afleveret og de kan også i perioder have svært ved at blive hentet. De har svært ved at skifte situation.
Man taler om at børn har et dobbelt-socialiseringsrum. Det er der, hvor de to verdener - institutionen og hjemmet mødes. Børn protesterer ofte over at skulle af sted, det er hyggeligt og trygt at være hjemme. De græder, når de bliver afleveret, men ikke ret lang tid efter, er de glade igen, glade for det nye sted.
Når de så hentes, så protesterer de igen - nu havde de det jo lige så hyggeligt, så hvorfor skal de så hjem. Det er her at barnets dobbelt-socialiseringsrum mødes og konflikten opstår. Det er svært at skifte situation, det er svært at finde ud af hvad man skal, - både når man bliver afleveret og også når man bliver hentet - og hos jer, er det altså lige nu svært at møde ind i institutionen.
Det bedste du kan gøre er at tage det så roligt som muligt. Din datter spejler sig i dig og hun fornemmer tydeligt hvis du har svært ved at aflevere hende. Jo mere roligt og naturligt du tager det, jo mere du signalerer at det er super og hun får en skøn da, jo lettere vil hun have ved at lade sig overgive til institutionen. Det er vigtigt at du kan rumme hendes følelser, hendes gråd og frustration. Det betyder at du kan holde ud at hun har det som hun har det, at du ikke forsøger at lave det om og at du ikke tager det personligt. Det er vigtigt at du viser hende, at du forstår det - men altså i en balance mellem at anerkende hendes følelser og også give hende det skub, der er nødvendigt, for at hun kan komme ...
... videre og igang med dagen. Det er altså vigtigt at du signalerer "det kommer til at gå super fint" og ikke signalerer "det er også svært". Håber du forstår hvad jeg mener.
Du skal prøve at vurdere, hvor hurtigt du skal gå. Nogle gange hjælper det at aflevere meget hurtigt, nærmest i favnen på en pædagog, der så tager over. Andre gange hjælper det at blive lidt i institutionen, være der imens overtøjet hænges på knagen, hjemmeskoene kommer på, madpakken lægges i køleskab og hun kommer igang med en leg. Nogle gange kan løsningen være at aflevere hende så tidligt, at hun spiser morgenmad i institutionen, fordi hun så har noget at tage sig til, når hun kommer. Hun kan sætte sig ved bordet, pædagogen hælder havregrynene op og hun er med det samme igang - hvis hun kommer sent, og flere børn er igang med at lege, så kan det nogle gange være sværere at finde ud af hvad man skal og det kan gøre at afleveringen og det at sige farvel til dig bliver sværere.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange hjælper det også at dele "farvel" op i to omgange, så du ret hurtigt siger farvel inde i institutionen, men hvor hun så stiller sig i et vindue og du går så udenfor og om til ruden og vinker farvel, hvorefter du så går.
Du kan overveje om du skal aflevere hende eller lillesøster først. Det lyder som om at de dage, hvor samme pædagog, som begge piger er glade for, er der, fungerer det godt at aflevere dem samtidig hos hende - og du skal naturligvis benytte dig af dette. Men de dage, hvor det ikke kan lade sig gøre, må du prøve at vurdere, hvordan rytmen vil være bedst.
Jeg håber du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Tidlig født
Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.
Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.
Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.
Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.