Svar: Et lille skub i den rigtige vej
Hej med dig
Tak for dit brev og dine åbne og ærlige tanker - jeg vil meget gerne prøve om jeg kan give et lille skub den rigtige vej ...:)
For det lyder som om at du allerede har ændret en del og det lyder som om at I er rigtig godt på vej i den rigtig retning. Det er rigtig dejligt, at det er gået op for dig at du har råbt for meget og skældt for meget ud og at du har lyttet til dette og nu har besluttet dig for at ændre på tingene - som forældre skal vi lære hele tiden og det er meget stort at indrømme, hvis man begår fejl og meget stort at gøre noget ved det, lave det om. Stort stort skulderklap for det :)
Det er dog stadig vigtigt at I har nogle regler og faste rammer. Det er vigtigt fordi det giver retfærdighed og netop retfærdighed betyder meget for jeres 5 årige dreng.
Sådan lidt firkantet, så taler man om 3 måder man kan være forældre på og ofte ser man to yderpoler skitseret:
De autoritære forældre: Her lægges vægt på myndighed og kontrol, der er klare forventninger til hvordan barnet skal opføre sig og hvis barnet ikke gør, som han har fået besked på, så falder der en straf. Det kan f.eks. være at man siger "hvis du ikke spiser din aftensmad, så må du gå i sulten i seng" ... Når disse forældre sætter regler op, så bliver de ofte ikke diskuteret eller forklaret, tingene er som de er, fordi vi som voksne ved bedst og det forventes at barnet følger reglerne og gør som vi siger uden at stille spørgsmål eller klage sig. Børn mister ofte respekten for de autoritære og kontrollerende forældre ...
De eftergivende forældre: Her stilles der meget få krav til barnet, han får lov til det meste og der er rigtig meget inkonsekvens. Faktisk bliver barnet ofte opmuntret til at handle impulsivt, for det har ingen nævneværdig konsekvens for barnet, hvis de bryder reglerne. Disse forældre er ofte åbne og varme, de lytter til børnene og ser ofte barnets behov, men der sættes ikke rigtig nogen grænser. Det kan f.eks. være at man siger "nej, nej, nej, jamen så gør det da ..", fordi det giver ro og alle er glade. Børn af ...
... eftergivende forældre vil ofte være mindre selvstændige, de vil være udforskende og de vil ofte mangle selvbeherskelse.
Og måske er jeres udfordring lige nu at du er gået fra at være en kontrollerende, autoritær forældre til at være en mere eftergivende forældre - og det er helt naturligt at det forvirrer jeres ældste dreng og at han føler sig rigtig usikker.
Og det du skal prøve at være er en myndig forældre. At være myndig forældre betyder at du sætter klare grænser for dit barns opførsel. Du forklare hvorfor det er nødvendigt med regler og du forklarer, hvorfor I har de regler I har. Du stiller krav som passer til dit barns alder og udvikling - du er realtiske omkring hvad du forventer. Du ser og anerkender dit barn, lytter til hvad barnet er, du indgår i dialog og finder en løsning, som tilgodeser begge parter og hvis ting er nødt til at være som du vil, så viser du stadig dit barn, at du forstår at barnet vil noget andet og anerkender dit barn, men du forklarer også hvorfor tingene er nødt til at være som du siger.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Børn der vokser op med myndige forældre vil vise stor selvstændighed og selvbeherskelse og de vil være glade og tilfredse. De er vokset op med at der er visse regler og de ved hvorfor reglerne er der. De er mødt ligeværdigt af deres forældre og de stoler på deres forældre. Derfor føler de en naturligt lyst til at gøre, det deres forældre siger, fordi de forstår at forældrene vil dem det bedste.
Med den alder jeres dreng har, så tænker jeg at I godt kan holde "et familiemøde" med ham, hvor I skitserer hvordan reglerne er hos jer og hvor I taler om, hvad I forventer af hinanden. Det er vigtigt at det netop er et ligeværdigt møde, hvor I også lytter til ham og de tanker han har - hvad han gerne vil, hvad han oplever og hvad han tænker. Det er netop vigtigt at I via dialog finder ud af, hvordan alle kan trives hjemme hos jer og hvad I hver især har brug for - netop for at få en god dag eller for at opleve at dagen slutter på en god måde for alle ...
Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
RS virus
RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.
RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.
De...
Tommelfinger - sutte på
Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.
At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.