Annonce

Annonce

Brev:

Kan bryster ammes op?


21. januar 2013

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Kan bryster ammes op?

Hej Helen

Jeg har små bryster (lille a-skål) men havde ikke problemer med at fuldamme min første datter 5½ md og supplere (til sidst bare med en hyggetår) til hun var 19mdr. Og jeg elskede det for hvor var det hyggeligt!

Da min ældste datter var 21 mdr. fik jeg endnu en datter som jeg glædede mig til at amme. Hun spiste fra starten og da hun lod til at have et stort suttebehov fik hun lov at få en sut allerede den første uge (storesøster fik først buddet efter 3 uger og da kunne hun ikke finde ud af at bruge den).

Lillesøster døjede med maveproblemer ca. 4 mdr som zoneterapi til sidst var med til at få has på. Jeg tror det var en del af forklaringen på uro når hun kom til brystet. Men der var heller aldrig nær så meget tryk på brystet som ved storesøster. Dengang gik jeg med ammeindlæg de første 5 måneder. Det gjorde jeg kun et par dage med lillesøster for der var intet der sev af sig selv. Tværtimod tog det nok ca. 20 sekunders sutten før der kom nedløbsrefleks og det havde lillesøster ikke tålmodighed til. Det var slet ikke spor hyggeligt med amning denne gang, det var en kamp hvor jeg sad stiv som et bræt når først lillesøster fik sat for den mindste bevægelse så blev hun "sur". Nogle gange ville hun ikke tage brystet men hvis jeg malkede lidt mælk på en teske og fik den i munden på hende så hun smagte mælken så virkede det som om hun kom i tanker om at hun var sulten.

Efterhånden var der mange gang ikke ret meget sidst på dagen. Jeg begyndte at malke ud med brystpumpe efter ca. 2½ måned og fik 40-80ml ud per gang (typisk om natten for om dagen gik jeg rundt med hende på armen pga. mavebøvl og kunne ikke malke noget ud imens. Hun faldt i vækstkurve og jeg aftalte lidt modvilligt med sundhedsplejersken at jeg skulle supplere med MME en gang om dagen - sidst på dagen - for at hun kunne blive mæt inden natten og min krop kunne få fred til at producere mælk. Jeg købte en elektronisk malkemaskine og følte mig som en anden ko med slanger sat på brysterne men ville så gerne kunne give min datter det ...


Annonce

... "rigtige". Det som giver immunforsvar og rigtig næring og modvirker allergi hvilket også var vigtigt for mig første gang.

Men da hun var ca. 4 mdr. fik hun sidste dråbe modermælk. Produktionen var bare gået ned og ned. Jeg tror selv at noget skyldes at hun ikke fik stimuleret brystet nok pga. uro pga. mavebøvl. Jeg tror også det måske havde været godt hvis jeg havde fået mere søvn (typisk fik jeg 5 timer i døgnet). Men jeg har også opfattelsen af at der helst fra starten bare var mindre at komme efter - som sagt var der ikke brug for ammeindlæg denne gang, brysterne føltes ikke så spændte og fyldte.

Jeg tænker om hun mon havde suttet mere fra brystet hvis hun ikke havde fået sutten? Og så tænker jeg om brysterne simpelthen kan være blevet drænet af at jeg langtidsammede min ældste datter til 2 måneder før? (selvom andre præsterer at simultanamme!).

Min yngste datter har heldigvis taget på i vægt og er også kommet sig over de ekstra maveproblemer MMEen gav (øv øv). Hun døjer en del med førkølelse og tryk i ørerne og jeg kan ikke lade være at tænke om det havde været anderledes hvis hun havde fået "rigtig" mælk.

I dag er mine bryster fuldstændigt flade. Der er ikke nogle kirtler at mærke.
Hvis (og det er kun et indtil videre hypotetisk hvis) vi bestemmer os for at få barn nr 3 om nogle år vil du så tro at der er mulighed for at amme der? Eller skal jeg på forhånd indstille mig på at mit første barn "spiste brysterne op"?

Og ja det har gået mig meget på men fylder ikke helt så meget i dag selvom jeg stadig føler mig lidt snydt. Det skal siges at med sutteflasken vil hun også helst selv (og kan vel at mærke selv!) holde flasken. Så er måske et anderledes sindet barn som hellere vil selv end at skulle ammes med bryst eller flaske. Det betyder så også at jeg ikke har fået den "erstatningskontakt" det er at give en flaske.
Øv øv ja.

Nå må hellere slutte af med at sige at i modsætning til for 4 måneder siden så har vi i dag en utroligt glad pige med små fine folder. Og det er skønt.

Vil gerne høre dine tanker.

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annonce