Brev:
4-årigs spisevaner - udeladelse af komælk?
Kære Helen
Jeg har nogle kostspørgsmål vedr. min datter på 4,5 år.
Hun er ca. 112 cm høj og hun vejer ca 17 kg.
Igennem en meget lang periode (ca. 3 måneder) har hun spist ganske lidt og meget selektivt. Det er lidt pudsigt, da hun ellers altid har været nem i forhold til mad, men pludselig nægter hun fx alt grønt og alt kød.
Kun sjældent kan jeg få hende til at spise aftensmad - og det er også selvom, der er lasagne, pasta med kødsauce eller frikadeller på menuen.
På en almindelig dag får hun:
Morgen: ca. 2 dl havregrød lavet på ca. 1½ dl skummetmælk og havregryn med en lille håndfuld rosiner, vand. Hun spiser stort set det hele, men hun vil til gengæld overhovedet ikke have andet - hverken øllebrød eller andre former for grød. Hendes morgenmad er derfor meget ensformig.
Formiddag: Et lille stykke frugt 6 + vand (børnehaven melder, at hun spiser, hvis hun har tid)
Frokost: Rugbrød med diverse pålæg samt lidt grøntsager (madpakke-ordning i børnehaven - jeg laver den ikke selv). Børnehaven melder at hun spiser, men aldrig det hele og ofte spørger hun hurtigt, om hun nu har spist nok (efter ½ skive brød og et par grøntsagsstykker).
Eftermiddag: Et stykke frugt, gulerødder, agurk, et stykke grovbrød og indimellem hjemmelavet grøntsagsjuice (lavet på æbler, broccoli, agurk, gulerod, spinat). Hun spiser som regel et helt stykke frugt og gerne et stykke brød eller en bolle med enten ost, makrel eller leverpostej. Når jeg tager mig sammen til at lave juice, så drikker hun det meget gerne. Det er dog som regel kun én gang hver anden uge, at jeg får det gjort.
Aften: Varieret, men der tilbydes altid både kød/fisk/fjerkræ, grøntsager (gerne rå) og pasta/kartofler/ris/speltkerner eller lign. + vand. Hun spiser stort set intet - dog gerne en gulerod og lidt tomat/agurk/majs. Alle andre grøntsager nægter hun pure at indtage, herunder kartofler.
Dessert, kage, kiks, saftevand og slik får hun kun fredag og indimellem lørdag og/eller søndag, hvis vi er ude eller hvis vi har gæster. Hun får aldrig sodavand.
Som alle andre børn er hun selvfølgelig helt vild ...
... med både slik, kage, kiks og saft. Is og sodavand er ikke et stort hit.
Mit spørgsmål er:
- Hvordan får jeg hende til at spise mere? Er der opskrifter, som jeg kan prøve af på hende?
- Er hendes kost varieret nok?
- Hun får omtrent 15-20 g rosiner pr. morgen. Hun får ingen resten af dagen. Må hun overhovedet få så mange?
Jeg undrer mig virkelig over denne pludselige kræsenhed, da jeg virkelig aldrig har haft problemer med at få hende til at spise sundt og varieret. Er det en alders-betinget ting?
Særligt fsva. ko-mælk:
Hun har i ca. ½ år gået til regelmæssige tjek hos ørelægen, da vi har konstateret problemer med hørelsen. Hun har meget væske i sine ører, hvilket er årsagen til problemet. Hun har dog ingen smerter eller betændelse og har aldrig haft mellemørebetændelse.
På anbefaling forsøgte vi for nogle måneder siden at skære ren mælk væk fra hendes kost. Dvs. vi gav hende ikke mælk at drikke, vi gav hende ikke yoghurt, og vi lavede hendes morgengrød på soya eller rismælk.
Hun fik dog stadig mælk, hvis den indgik som en naturlig del af kosten (i sauce eller i brød eller lign.)
Hun gik igennem et helt efterår uden snot og forkølelse og med en forbedret hørelse - dog stadig med væske i ørerne.
Efter en periode begyndte vi på mælk igen. Ret hurtigt blev hendes hørelse forværret og ret hurtigt blev hun snottet og forkølet igen. Jeg havde aldrig troet det, hvis ikke jeg havde set det med egne øjne.
Vi overvejer derfor at fjerne mælk fra hendes kost igen. Problemet er bare, hvordan jeg så får dækket hendes kalk-behov? Jeg har hørt, at kalk-tilskud ikke skulle være så godt og at det ligefrem skulle være kræftfremkalende. Ved du, hvordan jeg får hende dækket ind med kalk, når jeg ikke ligefrem kan få hende til at spise 700 g broccoli om dagen? Kan du anbefale nogle bestemte tabletter?
D-vitamin? Bør jeg give hende et tilskud af D-vitamin? Jeg hører ofte, at de fleste mangler D-vitamin. Selvom hun går i skovbørnehave og er ude i mange timer hver dag, tænker jeg, at hun måske også kunne have det behov?
Jeg håber, du kan hjælpe.
Mange tak på forhånd.
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
18. juni 2024 | Sygdom | 4 år, 2 mdr.
4-årig med kæmpe nedsmeltninger og anderledes adfærd
Kære Helen, Jeg har med stor glæde læst dine bøger og mange brevkassesvar...
22. maj 2024 | Opdragelse | 5 år
Familie logistikken hænger ikke sammen
Kære Helen, Jeg har to overordnede spørgsmål som jeg søger råd på....
12. februar 2024 | Renlighed | 4 år
Periodevise problemer med renlighed
Kære Helen Jeg har en dreng, der lige er fyldt 4 år. Han har været renlig...
Viden om børn:
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Babynest
En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.
En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.
Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.
Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.
Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder