Brev:
Afviser skemad
Hej Helen.
Vores søn på 8 mdr afviser total alt, hvad der kommer med en ske eller gaffel. Han vil kun maddes med hånden, og tit vil han ikke en gang det. Håber sådan du kan hjælpe os....
Det startede så småt da han var seks måneder gammel, hvor han begyndte at afvise hans grønsagsmos. Vi valgte derfor at introducere rugbrødshapser, og det var han vild med. Han fik/får hans mos på rugbrødet sammen med andet smørbart pålæg. Han har altid været god til at smage nye ting, så længe det kommer på rugbrødet eller med en hånd.
Da han blev syv måneder gik der total ged i maden. Han afviste alt, hvad der kom med skeen: mos, frugtmos og grød. Der var en værre skrig og skrål til alle måltider pånær frokosten. Efter en snak med vores sundhedsplejerske, blev vi enige om at holde en pause med skeen. Derfor introducerede vi endnu mere mad i stykker - kød, kartofler, brød osv. Det faldt i herrens smag. Men til gengæld gik hans mave lidt i stå. Han fik brød morgen, frokost og eftermiddag. Tit fik han ikke noget til formiddag, da han faldt i søvn hjem fra børnehaven.
Vi holdt pause over julen og efter nytår tænkte jeg, at vi kunne begynde igen. Vi startede op med lidt frugtmos på skeen og det gik godt. Vi udvidede til havregrød og det gik godt et par dage, og så var der total ravnerok igen. Ikke tale om jeg må nærme ham med skeen. Jeg synes ellers vi har prøvet alt. V prøver at tage det afslappet. Han får en ske selv. Han får lov til at rode i grøden og være med, men der ryger ikke noget ned. Vi har også prøvet at lade far gør det, men resultatet er det samme. En dag endte det med at jeg med hånden gav ham halvlunken havregrød. Så nu holder vi pause igen. I stedet får han rugbrød til morgenmad, bolle om formiddagen, rugbrød til frokost, bolle om eftermiddagen og familiemad til aften.
Jeg er klar over, at noget måske handler om en ...
... spirende selvstændighed - at den lille herre selv gerne vil. Sådan var det også med storesøsteren, og jeg kan se, at jeg har skrevet et lignende brev til dig den gang ved samme alder. Men så vidt jeg husker, så ville hun gerne spise grød, men det var til de andre måltider, at den var gal. Derfor har vi også brugt alle de råd, du kom med den gang. Han får lov til selv at fange hapsene, kartofler, kød osv. Nogle gange er han dog stadig gal, når vi sætter os til bordet, selv om han får lov til at selv at styre det. Han skriger og skråler, og vi kan ikke greje, hvad det er han vil have. han får det samme mad som os, bare i små bidder og kun en enkelt eller to på tallerkenen af gangen. Vi kan ikke finde ud af, om han er træt, eller om det er spisesituatioene, der er træls i disse situationer, hvor han kører op. Nogle gange vil han gerne spise lidt senere, når der er faldet ro på, og han sidder på armen.
Når han selv spise, er det ikke så meget, der ryger ind, så derfor ville jeg meget gerne introducere godnatgrød, men hvordan dælen gør jeg lige det?
Måske hænger det også sammen med amningerne. Lige nu bliver han ammet 3-4 gange i døgnet. Han styrer det selv om natten. Nogle gange får han en gang, andre gange to. Det virker ikke som det gør den store forskel, om han har fået mælk en eller to gange om natten. I dag spise han et helt stykke rugbrød oven på to amninger. I går hvor det var havregrød, ville han ingenting have, selv om han kun var blevet ammet en gang. Til februar skal han i dagpleje og så forsvinder amningen midt på dagen af sig selv.
Sikke en lang smøre det blev, men alle frustrationerne skulle lige ud. Han er en meget aktiv og tilpas dreng med en mave som driller ham lidt. Hvad skal vi dog lige gøre? Er det i orden med alt det brød så længe vi varierer i brødtyperne? Hjælp!
Med venlig hilsen
Mindstemandens mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
Viden om børn:
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.