Svar: Flere spørgsmål om søvn - 8 mdr.
Kære Mie
Det lyder som om at jeres dreng har rigtig meget behov for jeres favn for at kunne overgive sig til søvnen og det lyder også som om at han ikke er helt parat til at sove, når I putter ham.
Der er flere muligheder. I kan prøve at lade ham sidde hos jer lidt længere tid, falde næsten i søvn, før han flyttes i seng, så han ikke er vågen men døsig, når han flyttes.
I kan prøve at ændre på hans puttetidspunkt, så han puttes lidt senere og måske derved er mere parat til at sove, når I putter ham. Det handler om at der kører et søvntog og at det handler om at springe på toget, når det holder ved perron. Det betyder at han f.eks. ikke vil kunne sove, hvis han puttes for tidligt - ligesom hvis man kommer for tidligt til toget, så venter man og venter man på at næste tog kommer. Og han vil modsat heller ikke kunne sove, hvis han puttes for sent, så er han også nødt til at vente på at næste tog kommer - og at vente er altid frustrerende. Man siger at søvntog og altså dermed paratheden til at overgive sig til søvnen kommer med 20 eller 40 minutters interval. Nogle gange kan det derfor være en god idé at vente på et andet tog og se om han så er mere parat ...
Det er her en god idé at forsøge at holde fast i en ensartet rytme hele dagen igennem. Det vil sige faste tidspunkter for mad, aktivitet og søvn. At starte dagen på samme tidspunkt hver morgen og at blive puttet til samme tid hver aften, har stor betydning for hans evne til at kunne overgive sig til søvnen.
Dagens aktiviteter, mad han indtager osv. har natuligt også betydning for hans evne til at sove og hans søvn - hans søvnkvalitet. Det hele hænger sammen.
Det kan være en idé at koble tremmesengen ...
... til jeres seng. Altså fjerne den ene side af tremmerne og sætte sengen sammen med jeres. I skal naturligvis sikre jer at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det kan være en måde at lære ham at sove i egen seng på, fordi I stadig kan være hos ham, give ham tæt kontakt og nærhed, lade ham mærke at I er der helt tæt på.
Det kan være en idé at lade ham falde i søvn i jeres seng. At mor ammer ham, lader ham blive ammet og falde fuldstændig til ro, slippe brystet lige der, hvor han smiler, triller om på siden og sover. Og så enten flytte ham i seng lige der, eller i stedet lade ham blive i jeres seng, amme ham sen aften og først flytte ham til egen seng der. Det at give ham den ekstra nærhed og fysiske kontakt på denne måde kan godt gøre at han så kan sove for sig selv i egen seng fra midnat.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
En flaske som I har forsøgt at kan være en god idé fordi flasken kan gives af far. En anden mulighed er naturligt lun mælk af en kop. Dette kræver dog at han er vågen og ikke døsig og kan derfor være sværere at føre ind i ritualet med den alder han har. Men det kan forsøges. Sammen med dette skal han så stadig have nærhed og fysisk kontakt og I kan prøve med beroligende ord og en stille sang. Nogle gange kan det også hjælpe med en musikuro, spilledåse eller lignende, som tændes hver aften og på den måde giver genkendelighed.
Det kan være en god idé at give ham et bad og en godnatgrød. Det er her vigtigt at badet ligger 1-1 ½ time før han puttes, hvis det skal have effekt. Det betyder at hvis han f.eks. får aftensmad kl 18 så kan ha komme i bad kl 18.30, få godnatgrød kl 19.45 og blive puttet kl ca 20 ...
Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.