Annonce

Annonce

Svar: Skolestart


10. januar 2013

Kategori:
Alder:
5 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Vi er alle sammen forskellige og vi har forskelligt temperament. Når mange er samlet, så ser man denne forskellighed tydeligt. Især i situationer, hvor der stilles spørgsmål og man forventer en vis aktivitet fra gruppen, der er samlet. Nogle er der med det samme - hos børn ses de ofte med armene over hovedet, råbende "tag mig, tag mig", hos voksne er der også altid nogen, som først stiller sig op i forsamlinger. Og så er der andre, som lige skal se tingene lidt an, som ikke siger noget før de føler sig helt trygge ved situationen.

Der skal være plads til alle typer og det er ikke nødvendigvis bedre at være den der råber op end den der ser situationen lidt an og overvejer sit svar en ekstra gang. Og det bedste du kan gøre er at lade din datter vide, at uanset hvad, så er det godt, det hun gør. Hun kan ikke lave sig om, hun kan ikke pludselig begynde at tale højt i forsamlinger, hvis ikke hun er typen på det - og det er okay.

Du skal vælge en skole som tager hensyn til de børn der er lidt mere stille og som er opmærksom på at alle skal kunne blive hørt, at der er plads til alle - måske vil hun have glæde af at gå i en skoleklasse med kun 20 elever i stedet for en klasse med 28 elever, netop for at hver enkelt elev for mere tid og opmærksomhed.

Du skal give hende plads, når hun siger noget. Så hun føler at der lyttes, at hendes mening også tæller. Du skal give hende tid til at fortælle, ikke overtage ord og sætninger for hende, men lade hende tale færdig. Ikke skynde på hende eller kritisere det hun siger eller måden hun siger det på, men i stedet netop vise at det hun siger er interessant.

Hvis andre afbryder hende, så hjælp hende med at sige fra "Alma var lige ved at sige noget" eller lignende, så hun får lov til at tale færdig og igen fornemmer at det hun har at sige er vigtigt.

Du skal prøve at være rollemodel. Hvis du selv har svært ved at tale i forsamlinger, så vil hun naturligt kunne spejle sig i dette .. Nogle gange kan det modsatte også ske, hvis du selv er rigtig god til at tale ...


Annonce

... i forsamlinger, så kan hun måske føle sig presset til at kunne det samme eller føle at hun slet ikke kan som du, og derfor bliver hun måske mere stille ...

Og ja, så handler det i allerhøjeste grad om at have selvværd og følelsen af at være noget, fordi man er den man er. Så hun ikke er bange for at sige noget forkert eller bange for at andre vil grine af hende eller lignende, men i sit indre tror på at hun kan og har ligeså meget ret til at komme til orde, fordi hun er den hun er.

De praktiske ting skal hun naturligvis også hjælpes med. Generelt kan man sige at når hun skal starte i skole, så vil det være rigtig godt børnehaven laver nogle ting for de kommende skolebørn, - det kan f.eks. være at besøge skolen og fritidshjemmet.

Det kan være en god idé at tale om tal og bogstaver før hun starter, så hun har en lille smule kendskab til, hvad der skal foregå i timerne.

Det er vigtigt at hun kan forstå en kollektiv besked som "tag penalhuset frem", "nu skal vi ud, I skal tage jakke på" eller lignende, så hun hører det og forstår det uden at det er henvendt kun til hende.

Hun skal være selvhjulpen. Det betyder at hun selv skal kunne tage sit tøj af og på. Når hun f.eks har gymnastik skal hun kunne klæde om og gå i bad og tage tøj på igen, ligesom hun skal huske overtøj og kunne lyne sin jakke, når hun skal ud at lege.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun skal selv kunne tage sko af og på og kunne snøre evt. snørebånd.

Hun skal kunne gå på toilettet, tørre sig selv og vaske hænder.

Hun skal tale forståeligt og har hun sproglige problemer skal hun henvises til en talepædagog.

Hun skal kunne noget med sin krop - både grovmotorisk og finmotorisk. Hun skal f.eks. kunne holde på en blyant og hun skal kunne klippe med en saks. Hun skal også kunne hoppe kortvarigt på et ben og gå på en linje.

Hun skal også kunne sidde stille og koncentrere sig i mindst 20 minutter ...

Alle disse ting må I naturligvis meget gerne hjælpe hende med at få på plads, før hun starter i skole :)

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce