Annonce

Annonce

Svar: Sværere at få til at sove og spise


8. januar 2013

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Camilla

Tak for dit brev :)

Det lyder for mig som om at jeres lille pige lige nu befinder sig i et udviklingsspring, hvor hun udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt og dette påvirker naturligt både hendes søvn og hendes appetit.

Rigtig mange børn vil omkring 12 ugers alderen have det der kaldes appetitspring. Det handler om at de fysisk er ved at være så store, at de har behov for mere mad. Derfor søger de brystet hyppigt, fordi det er sådan, at jo hyppigere de spiser, jo mere mælk produceres der. Det giver derfor mere mælk at amme hver 2 time i stedet for at amme hver 4 time.

Det giver også mere mælk at amme om natten, fordi du der producerer mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin. Derfor vil børn der søger at øge deres mælkeindtag også ofte søge brystet ekstra hyppigt om natten, fordi de på den måde får produktionen sat op.

Det kan være en rigtig god idé at du ammer 2 gange mellem hver lur, så hun får mælk når hun vågner af en lur og få mælke ingen inden du putter til næste lur. Ved at amme fra begge bryster mellem hver lur, kan du sætte din mælkeproduktion op og hendes søvn kan blive bedre og hendes behov for at søge brystet helt så hyppigt om natten nedsættes.

Det er helt fint, at du supplerer med en flaske. Det lyder som om at hun har brug for den ekstra mælk og at det har haft effekt. Det du skal være opmærksom på er, at jo mere flaske du giver, jo mindre mælk vil du naturligt selv producerer. Netop fordi din produktion er afhængig af at hun dier hos dig, så hvis nogle amninger erstattes af flaske, så ved din krop ikke at hun har behov for den ekstra mælk.

Det kan derfor være en god ide at du prøver at lægge hende til brystet først og når hun har diet hos dig, så kan du derefter supplere med en flaske. På den måde får du stimuleret til lidt ekstra mælk og får vist din krop at der stadig er behov for mælken og du får også givet hende det ekstra, som hun måske har brug for, for derefter at kunne sove godt igen.

Hos jer kan det sagtens være at du allerede har fået sat din mælkemængde op og at hun af den grund ikke altid behøver flasken og det er helt fint, at hun nogle gange afviser den eller kun drikker 60 ml, fordi hun så har fået nok hos dig. Når man både ammer og giver flaske, så ved man jo aldrig helt hvor meget barnet præcist får og det kan være lidt svært og lidt forvirrende. Det ...


Annonce

... bedste du kan gøre er dog at tilbyde bryst eller flaske og så gå ud fra at hun tager imod, hvis hun har behov for det.

Hvis du trives med at give flaske, så må du naturligvis også gerne supplere hende ekstra med dette i løbet af dagen. Velvidende at flasken så naturligt stille og roligt vil tage mere og mere over ...

Hun har også en alder lige nu, hvor hun naturligt godt kan begynde at lade sig forstyrre, når hun skal spise og hvor hun skal hjælpes med at holde fokus. F.eks. ved at du lægger dig med hende og ammer hende i dobbeltsengen, at du giver hende flaske imens hun ligger i sin barnevogn eller i sengen ved siden af dig. Hun har brug for nærhed og tæt fysisk kontakt, men kan også have brug for at falde i søvn uden at være i din favn og uden at skulle igennem det skift der er mellem favn og seng. Det kan hjælpe hende til at overgive sig til søvnen, hvis hun kan få lov til at falde i søvn der, hvor hun får mælk ...

Hun opfatter rigtig meget af hvad der sker omkring hende, hun opfatter rummet hun er i, begynder at skelne imellem om I er hjemme eller et andet sted og alt hvad hun oplever i løbet af dagen skal bearbejdes, når hun sover. Det bliver det når hun drømmer og derfor kan hun også lige nu græde, småklynke, sove meget uroligt. Ikke fordi hun nødvendigvis skal have brystet, men fordi hun drømmer meget og det at sutte virker beroligende. Prøv dog om du med hænder og kærtegn også kan hjælpe hende videre i søvnen uden at du behøver amme hende hele tiden - igen en balance mellem at hun skal have lov til at øge sit behov for mælk, men også skal lære at sove et lidt længere stræk (4 timer) uden at få mælk ...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At hun græder lidt sidst på dagen og har svært ved at overgive sig til søvnen og svært ved at finde ro hænger netop også sammen med den udvikling hun går igennem lige nu. Hun bliver let overtræt og det er helt okay :)

Jeg synes hun er for lille at vække. Hun skal have lov til at sove, når hun sover og hun vågner som udgangspunkt, når hun ikke behøver sove mere. Når dette er sagt så er det dog en god idé at hun om dagen ikke sover mere end 4 timer i træk - der bør i dagtimerne ikke gå mere end 4 timer imellem hendes måltider. Så er det bedre at hun sover 4 timer eller lidt mere om natten ...

Jeg håber du kan bruge ovenstående tanker lidt videre - læs gerne min bog "Helens bog om dit barns udvikling" :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce