Svar: Suttestop
Kære Mette
Tak for dit brev :)
Det lyder som om at jeres dreng stille og roligt selv er ved at sige farvel til sutten og bruger den mindre og mindre. Det synes jeg lyder rigtig fint og jeg tænker at det er vigtigt at I ikke presser unødigt på, fordi det kan gøre at han så pludselig søger den om dagen og lige nu går det jo så fint med at undvære den.
Jeg vil foreslå at I begynder at læse lidt bøger om at skulle stoppe med sin sut. Det at læse om andre, der skal smide sutte, kan hjælpe ham til at få lidt idé om, at det måske også forventes af ham. Og det kan være lettere at tale om de andre i bogen og hvordan de har det med at skulle af med sutten, end at tale om sig selv.
Når I har sporet ham lidt ind på at sutten stille og roligt skal væk, så skal I vurdere, hvordan det gøres bedst. for nogle børn vil det ske uden nogen aftaler eller andet - sutten bliver naturligt gammel, den bliver mørnet, går i stykker og den skal smides ud. Og nogle børn vil naturligt tage del i denne proces, smide sutterne ud en efter en, som de går i stykker og tilsidst er ...
... der ikke flere sutter (og I køber ikke nye) og så er det slut med sut.
For andre børn hjælper det at give sutten til tandlægen, hænge den på et suttetræ, bytte den til legetøj i legetøjsforretningen, sende den til julemanden, give den til en onkel der samler på sutter eller hvad man nu kan finde på. Der er mange muligheder.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det vil for de fleste børn være rigtig svært at sige farvel til sutten, fordi det er at sige farvel til en kær ven, som de har haft hele deres unge liv. Og det skal man naturligvis anerkende, det er vigtigt at lytte til at barnet savner sin sut og at barnet kan være ked af det. Og det er ofte også en god idé at finde et alternativ til sutten. Det kunne f.eks. være en puttebamse, f.eks. en build a bear eller lignende, som bliver fyldt med kys og kram og som barnet fremover kan trøste sig med, når det er ked af det og når det skal sove. Det er ofte en god idé at erstatte sutten med noget andet og ikke fjerne den tryghed, som sutten også repræsenterer, fuldstændig fra barnet:)
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder