Svar: Vågner kl. 5.
Kære Marie
Tak for dit brev :)
Netop med den alder din datter har nu, så vil der ske ændringer i hendes søvn. Og det er sandsynligvis dette du nu kan mærke.
Når vi voksne sover, er vores søvn inddelt i forskellige stadier, hvor vi sover let og sover dybt og imellem disse stadier er der også perioder, hvor vi drømmer. Men hos små børn er søvnen anderledes sammensat. Det spæde barn har ikke inddelinger i søvnen på samme måde som vi har, men skifter meget hurtigt mellem at sove drømmesøvn, det der også kaldes aktiv søvn og så at sove en mere stille søvn.
Netop når børn omkring 4 måneder, så begynder søvnen at være inddelt i flere stadier, hvor barnet sover lettere og sover dybere. Din datter har altså en alder lige nu, hvor hendes søvn stille og roligt begynder at indeholde flere stadier, flere niveauer og det betyder at hun kan have svært ved at skifte mellen et søvnstadie til et andet. Hun vågner måske op efter at have sovet f.eks. 45 minutter, fordi hun der skifter søvnstadie og hun kan have behov for at blive hjulpet videre i søvnen. Nogle gange kan det være en rigtig god idé at stå parat med en beroligende hånd, vugge hende lidt, trille hende lidt i barnevognen eller måske give hende lidt mælk for på den måde at lulle hende videre i søvnen - for hun har brug for søvnen, det er ikke meningen at hun skal vågne op :)
Hun har også en alder nu, hvor hun er meget mere opmærksom på verden og opmærksom på, hvad der sker omkring hende. Hun skelner tydeligt imellem om I er hjemme eller ude, om hun er i din favn eller hos en fremmede og hun har lagt mere rumfornemmelse. Hun lægger mærke til om far kommer ind i stuen, når du ...
... sidder med hende, hun kikker efter ham, når han sidder på den anden side af bordet, hun smiler bevidst, begynder at kluk-le, hun følger rigtig meget med - og derfor begynder hun nu også at registrerer lyde omkring sig og hvad der sker omkring hende på en anden måde. Det er derfor helt normalt at du nu kan se en reaktion hos hende, når du f.eks. taber en blyant eller der kommer en ind af døren. Og det er vigtigt at du her fortæller hvad det er, at du taler med hende stille og roligt, ser på hende, lader hende spejle sig i dig. For hun bruger dig netop som et spejl, så når hun bliver forskrækket, så vil hun kikke på dig, afkode, hvordan virker min mor og jo mere rolig du virker, jo mere rolig vil hun naturligt også være.
Du kan med fordel læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling" :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Den udvikling hun går igennem lige nu, alt hvad hun oplever, alle de ekstra stimuli hun får, skal bearbejdes når hun sover og derfor vil hun naturligt lige nu drømme mere og sove mere uroligt. Hun kan i søvne klynke, ligge og virrer med hovedet, smågræde, ligesom hun også nogle gange kan grine imens hun sover. Og det vil også ske, at hun græder utrøsteligt under søvnen og så kommer videre i søvnen derefter. Det er helt okay. Det er ikke mareridt, som du kender det fra dig selv, men det er stor drømmeaktivitet, som lige nu spiller ind :)
Og når hun vågner kl 05, så skal du ikke stå op - tag hende over til dig og prøv om ikke du med nærhed, fysisk kontakt, brystet osv. - eller måske far der ikke dufter af mælk, men stadig har en dejlig varm brystkasse - kan få hende videre i søvnen:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Colostrum (råmælk)
Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.
Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.
Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.