Svar: Vågen i 1-2 timer om natten
Kære Louise
Tak for dit brev og velkommen til - dejligt at høre at du har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at stille spørgsmål :)
Det sker at børn, især mellem 7-10 måneders alderen, får en periode, hvor de er vågne om natten og ofte er de ikke kede af det. Præcis som du også beskriver. Det virker egentlig lidt som om at de hygger sig, de ligger og pludrer, snakker, tumler lidt rundt, leger lidt ...
Nogle gange handler det om at barnet udnytter de stille nattetimer til at øve lyde. Det er dejligt at ligge i let mørke og tale med sig selv. Din datter kan hører sig selv, øve sig i sprog, lyde, lyddannelse og hun nyder lige nu at gøre det om natten.
Andre gange handler det om den søvnrytme barnet har om dagen. Det er nemlig sådan at vi alle sammen har en cirkadisk rytme, et indre ur og en del af denne rytme handler om at vi har "et dyk" om dagen og "et peak" om natten. Når man ser på vores cirkadiske rytme over et døgn, så vil vi f.eks. være trætte om eftermiddagen f.eks. kl 15, her har vi brug for lidt kaffe og lidt sødt, vi har "et dyk" om eftermiddagen. Og det modsatte "peak", har vi så om natten kl 03, hvor vi måske vågner op, går på toilettet og går i seng og sover videre ...
Hos nogle ...
... børn vil man se dette i rytmen, sådan at hvis barnet f.eks. sover middagslur mellem 13-15, ja så kan der komme et dyk omkring kl 14 om natten. Det er helt naturligt og der er ikke så meget at gøre ved det - i hvert fald ikke, hvis dagsrytmen i øvrigt fungerer godt, og det gør den hos jer.
Der er således ikke noget I lige nu kan ændre i jeres datters rytme. Det er en god idé at holde fast i sovetider og det er en god idé at holde fast i at hun så vidt muligt står op til samme tid hver dag, puttes til samme tid om aftenen osv. Ligesom måltider, aktiveteter osv. bibeholdes som nu - netop fordi rytmen som udgangspunkt er god.
Og så må tiden arbejde for jer ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så er det vigtigt at du ikke inviterer til underholdning om natten, men lader hende ligge, lege, pludre osv. så hun stadig fra din side får fornemmelsen af at det ikke er sovetid men legetid nu. Og ja - hvis det hjælper hende til at sove, at hun kommer over og sove hos dig, så må du meget gerne tage hende over til dig. Du er her nødt til at vurdere, hvad der virker bedst - at I sover sammen eller at du lader hende sove for sig selv ... :)
Håber du kan bruge dette videre og får lidt idé om, hvad der måske sker hos jer:)
Rigtig meget held og lykke med hende fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Frysning af babymad
Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.
Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.
Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.
Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.