Svar: Struktur på søvn
Kære Mette
Tak for dit brev :)
Det er netop nu hvor din dreng er 4 måneder gammel, at du stille og roligt kan begynde at indføre lidt faste rutiner. Det bliver lettere at få flere ensartede dage og i takt med at din dreng bliver ældre, begynder med skemad, kan holde sig vågen i længere tid og er aktiv på en anden måde, - ja så vil hele hans rytme, naturligt også ændre sig. Så på den måde arbejder tiden også for jer.
Du må dog meget gerne begynde at arbejde på at han sover 3 lure om dagen. Det vil sige en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen eller først på aftenen. Hvornår den 3. lur ligger afhænger helt af hvor lang en middagslur han tager. Det er normalt at børn i 4 måneders alderen kan sove så sent på eftermiddagen eller så tidligt på aftenen, at de har en længere vågenperiode om aftenen og f.eks. først går i seng kl 22. Det ændrer sig igen og er helt naturligt for alderen og den udvikling han lige nu går igennem. Så hvis han ikke altid sover kl 20, så er det altså helt okay :)
Du skriver at han nogle gange vågner kl 7 om morgenen og andre gange kl 8. Det er naturligvis dejligt hvis han kan vågne af sig selv, men det kan være en god idé at du forsøger at sikre at han inden for ca. 1/2 times fleksibilitet kommer op til samme tid hver dag. Ved at have et fast stå op tidspunkt, så hjælper du ham til at få en mere ensartet rytme dagen igennem og dermed også et mere ensartet puttetidspunkt.
Det kan passe fint med en formiddagslur kl ca 9. Hvor længe han sover her, kan være forskelligt - måske sover han 1 ½ time og det er helt fint. Så sover han måske middagslur kl ca 13, hvor han måske sover 2 ½ time og så sover han måske omkring kl 17-18 igen og sover her måske 1 time. Det ...
... afhænger som sagt helt af hvad tid han ellers sover i løbet af dagen.
Hvis hans middagslur er meget kort, så vil han måske sove allerede kl 15-16 som du ønsker .. Hvis han sover en meget lang formiddagslur på et par timer eller mere, så vil han sove middagslur senere og måske først være parat til at sove kl 14-15 og måske derfor også sove mellem 15-16 som du ønsker og så vil han måske powernappe der hvor I normalt spiser aftensmad og det er også okay lige nu ...
Samlet skal du regne med at han har behov for ca. 15 timers søvn i døgnet, ofte 5 timer fordelt på 3 lure i løbet af dagen og 10 timer om natten. Hvis han står op kl 7.30, så vil det altså betyde at han er klar til at sove til natten, når klokken er 21.30.
En dagsplan kunne derfor f.eks. se således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Vågner (evt. med en ekstra lille amning)
Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30: Tilbydes smagsprøver af lidt grød, vand af kop. Start ikke med dette før han virker helt parat - senest når han er 6 måneder. Ammes indtil da.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til middagslur ca. kl 13
Eftermiddag 16: Ammes
Sover dagens 3 lur
(Aften 18: Her tilbydes mos, når skemaden om dagen er introduceret og går godt, ikke før - start altid om dagen).
Ammes efter behov om aftenen og puttes med amning - f.eks kl 21.30 men tidspunktet afhænger af hvor sent dagens 3. lur ligger. Det kan være alt mellem kl 20 og kl 23 ...
Sen aften eller først på natten: Ammes - tidspunktet her afhænger også af om han er ammet kl 20 eller senere ...
Midt nat: Evt. amning
Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om, hvordan det evt. kan se ud hos jer lige nu og de næste uger frem :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Ærter
Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.
Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.
Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.
Ærter indeholder protein, samt...
Barselshotel
Barselshoteller findes både på sygehuse og i privat regi.
Kravene til at komme på et offentligt barselsehotel er forskellige. Nogle steder barselshotellet for flergangsfødende, der har haft en ukompliceret graviditet og fødsel, andre steder er det til førstegangs forældre, der har brug for lidt ekstra tid, inden turen går hjem. På barselshotellet vil både mor og far typisk kunne være til stede hele døgnet og personalet kan tilkaldes, ved behov for hjælp.
På et...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.