Svar: Skilsmisse
Kære Nanna
Tak for dit brev :)
Det er helt naturligt at jeres dreng har rigtig svært ved at overskue at flytte fra den ene til den anden. I dag er skilsmisser efterhånden blevet så normalt, at vi næsten ikke tænker over, hvad det betyder for barnet - men det er rigtig vigtigt, at vi ikke glemmer, hvor store følelser, der kan være på spil.
For jeres dreng oplever jo nu at verden ser anderledes ud. Han oplever og er naturligt mere og mere bevidst om at mange af de andre børn i børnehaven ikke har forældre der bor hver for sig. Han er anderledes, jeres familie er anderledes og han har naturligt svært ved at forstå det. Hvorfor er det sådan? Er det hans skyld? Hvad betyder det at være kærester? Hvorfor holdt I op med at elske hinanden? Kan I også holde op med at elske ham? Osv.
Han kan også have en masse spørgsmål der går på bekymringen for jer hver især. Når han er hos far, hvad så med mor? Er du ked af det? Hvad hvis du savner ham? Hvad laver du? Kan der ske dig noget? Osv.
Derfor er det rigtig godt og rigtig fint at du forsøger at tale med ham og det er rigtig dejligt at du kan mærke at det hjælper. At I ofte taler hyggeligt sammen og at han ofte får det bedre og slapper mere af, når I har talt sammen og han har fået svar på mange af sine spørgsmål.
Du har tidligere stillet et spørgsmål omkring lidt samme emne og jeg anbefalede her at I blandt andet læste bøger om forældre der var skilt og det at skulle flytte fra den ene til den anden. Det at læse om andre, vil også kunne hjælpe jeres dreng.
Han har en alder nu, hvor han begynder at kunne forstå lidt mere og også kan forstå små forklaringer og I skal naturligvis prøve at finde balancen mellem at holde fast i den samværsordning, som har fungeret hidtil og samtidig også vurdere, om der er behov for ændringer.
Han kan godt, med den alder han har nu ...
... tælle dage, altså hvor mange dage skal han være hos far og hvor mange hos mor - og hvornår skifter han så sted igen. Men det er stadig svært at forholde sig til dage, om det er mandag, torsdag eller hvad det nu er. Og måske vil det hjælpe ham, hvis I synliggør dagene på en planche eller lignende, så han kan overskue tiden. For det er ikke sikkert at det er opholdet han har noget imod, måske er det snarere det at han ikke ved, hvornår han skal flytte igen. Så allerede ved selve skiftet begynder han at tænke på, hvornår han skal skifte igen og det er den usikkerhed han giver udtryk for.
I skal også være opmærksomme på at I sandsynligvis lever to forskellige liv og at I har forskellige regler. Det er således meget svært at skifte situation, for hos far foregår det på en måde og hos mor på en anden. Selvom I forsøger at samarbejde og forsøger at skabe genkendelighed og på den måde tryghed, ja så er der forskel på jer og på hvordan I lever jeres liv og han skal omstille sig hver gang han flytter. Og det er naturligt svært. Så prøv også at minimere jeres krav til ham om, hvad han skal kunne og hvordan han skal være ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Husk også at når man ikke er ældre end jeres dreng er, så er det særlig vigtigt med fysisk kontakt og nærhed. Det er vigtigt at han fyldes op med den forældre der er der, når I er sammen, så han har noget at "tære af", når I ikke er sammen. Han skal have sit "mor-depot" fyldt op, når han er sammen med mor, så kan han undvære mor, når I ikke er sammen og han skal have sit "far-depot" fyldt op, når han er hos far, så han kan undvære far. Og igen er det super godt at I spiser sammen en gang om ugen og på den måde ses - men han har sandsynligvis brug for at have et skema, der giver ham et overblik over perioden og hvad der skal ske ...
Jeg håber du kan bruge lidt af disse tanker videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Overtøj til børn
Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.
Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...
Barselsbesøg
I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.
Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.