Svar: Mad og søvn 6 måneder
Kære Rikke
Tak for dit brev og jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig:)
Det er for det første rigtig vigtigt at du skære ned i amningerne. Det er vigtigt at du ikke fylder din dreng op med mælk hele natten, for så er lysten og appetitten om dagen til anden mad, naturligt ikke særligt stor.
Det er vigtigt at han får sin mælk, det er vigtigt at han får væske nok - men for også at sikre plads til skemad, så er det en rigtig god idé at du forsøger at skabe en rytme, hvor han får skemad, når han vågner af en lur, får vand af kop sammen med skemaden og så ammes inden han skal sove. På den måde sikrer du bedst plads i maven til begge dele.
Det er vigtigt at du ikke ammer ham ekstra, fordi han ikke har spist så meget - du er derimod nødt til at sige til dig selv, at så spiser han måske lidt ekstra til næste måltid. Og det er netop vigtigt at du tilbyder ham mange små måltider dagen igennem.
Nu hvor han er 6 måneder gammel så må I give ham stort set alt og det vil være en rigtig god idé at lave mos af mange forskellige grøntsager og måske i en periode undgå kartoffelmos, da det på nogle børn kan virke næsten kvalmende. Han kan få mos af: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl) osv. Også f.eks. græskar kan bruges og rodfrugter med smag er ofte et hit.
Visse grøntsager som f.eks. selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det, men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Rodfrugter kan med fordel bages i ovnen, så trækkes den naturlige sødme frem.
Han må meget gerne få lidt sovs på sin mad og hvis I f.eks. skal have en kødsovs, hvor kødet har stået og småsimret på panden i tomatsovs, krydret med timian, oregano, løg eller lignende, så må han gerne få lidt af dette.
Det er en god idé at give ham lidt mad i hånden, som han selv kan sidde og gumle på, sutte saften ud af, opbløde med spyt osv. og det vil være rigtig godt, hvis du kunne starte hvert måltid med lidt i hånden. Det sætter gang i spytsekretionen, han får masser af mundtimulation, hans lyst til at spise og også forberedelse på at det nu er spisetid hjælpes på vej. Du kan give ham agurk, ristede rugbrødsbjælker eller lidt bløde frugtbåde f.eks. en appelsinbåd. Det er vigtigt at han er under opsyn, når han sidder med noget i hånden - og netop æblebåde, der er hårde og knækker let, skal du prøve at undgå :) Men han må gerne få lidt at gumle på, selvom han har fået tænder nu.
En plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes fra et bryst og sover ...
... videre.
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), vand af kop og frisk frugt i hånden at sutte på selv.
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes stille og roligt med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca kl 13 - måske lidt senere, det afhænger af hvor lang en formiddagslur han tager
Eftermiddag 16: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Ammes og powernapper måske, det kan også være at den springes over. Det afhænger af om han har sovet en meget lang middagslur og hvor sent den ligger.
Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med lidt kød eller fisk i mosen, suppleres også her med lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til natten 19.30-20. Igen afhænger tidspunktet af om han har sovet 2 eller 3 lure i løbet af dagen og hvor sent den 3 lur i givet fald ligger.
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og puttes tilbage i seng. Sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor han ammes igen.
At sove igennem, når man er 6 måneder gammel er at sove 5-6 timer uden mælk, det vil sige fra ca 23.30 til 05 ...
Det er en forudsætning at barnet får både mælk, vand og mad nok i løbet af dagen, hvis barnet skal kunne undvære det om natten. Et barn på jeres drengs alder har ofte behov for at få 800-1000 mælk mælk i døgnet og det svarer til at du skal amme 6 gange i døgnet. I løbet af den næste måned vil indtaget af skemad stige i løbet af dagen og antallet af amninger skrues ned, så han i 7 måneders alderen kun ammes fire gange i døgnet. Disse fire amninger vil ligge tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Det er således amningerne formiddag og eftermiddag der forsvinder.
Det er som sagt vigtigt at du giver din dreng mange små måltider jf planen. Det betyder ikke at han skal spise store mængder. Det er helt fint at du giver ham måske ½ dl. grød, frugtmos eller grøntsagsmos. Det er derfor vigtigt at du holder fast i at små mængder, et par skefulde også tæller og at det er rytmen du lige nu arbejder på at holde og stille og roligt får behovet for brystet sat ned.
Hvis han er svær at aflæse og du bliver i tvivl om, hvornår du skal give ham mad, mælk og putte ham, så prøv at følge planen og se om det ikke hjælper dig videre.
Du må gerne give ham både hjemmelavet og færdiglavet babymad. Det vigtigste lige nu er at han kommer igang med at spise.
Du kan med fordel læse min bog "Helens bog om børn og mad", hvori du finder opskrifter, dagsplaner og guides igennem skemaden fra nu og til han er 18 måneder gammel.
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Gravid vitaminer
Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.
Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...
Strækmærker
Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.
Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.
Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor