Annonce

Annonce

Svar: Det med søvn - igen, igen


3. januar 2013

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Tak for jeres brev og åbenhed og ærlighed :)

Det er sket rigtig meget hos jer og det i god retning. Jeres datter bliver nu kun ammet to gange i døgnet, hun lyder til at have lært at sove uden afhængigheden af brystet, som hun har haft hidtil - og det er super godt.

Der er dog for mig at se ingen tvivl om at hendes manglende rytme om dagen påvirker natten og jeg er helt med på, at børn som udgangspunkt skal puttes, når de virker trætte og skal have lov til at sove, når de vågner - men jeg må indrømme at jeg synes det er et fejlskøn, hvis de i institutionen ikke forsøger at putte hende til nogenlunde fast tid hver dag. Der kan være en fleksibilitet på ½ time, hvor hun nogle dage kan blive puttet som den første og andre dage som den sidste - det er helt fint her at vurdere, hvad hun vil trives bedst med - men hun bør have mulighed for at få to lure indenfor den tid, hvor hun er i vuggestue - en formiddagslur og en middagslur og det er ikke hensigtmæssigt med en sovepolitik, som slet ikke passer med noget fast.

Det handler om at jeres datters indre ur skal påvirkes, så hun føler træthed, når det er naturligt, ligesom hun skal føle sig sulten, når det er spisetid osv. Og dette skal påvirkes ved at man hjælper hende med en fast rytme, - faste spisetider, tider til aktivitet og faste sovetider.

Jeg synes I skal tale med pædagogerne om at de så vidt muligt skal putte jeres datter til fast tid - formiddag og over middag - hun må gerne blive puttet også selvom hun ikke viser træthed, for når hun først viser træthed, så er hun sandsynligvis overtræt. Ved at putte hende til nogenlunde fast tid, så giver de hende muligheden for at sove og hun vil sandsynligvis falde i søvn - netop fordi hun har brug for det, også selvom hun ikke viser tydelige tegn på det. På samme måde skal I naturligvis skabe faste rutiner derhjemme. Hun skal puttes til samme tid hver aften og hun skal op til samme tid hver morgen, jo mere ens dagen starter, jo større sandsynlighed er der også for at hun får behov for at sove til faste tider dagen igennem - og igen - jo mere rytme om dagen, jo bedre vil hele døgnet sandsynligvis også forløbe.

Det lyder altså for mig som om at de faste spise- og ...


Annonce

... sovetider varierer for meget og at det giver uro i jeres datters rytme. Næsten som at have jetlag, hvor ens indre ur også kommer helt ud af system. Hun får lov til at flekse så meget - nogle gange sover hun 1 time, nogle gange 4 timer, hendes tidspunkter for mad, aktivitet osv. flekser i forhold til dette - og hun lever med det, men lyder faktisk ikke til at trives med det - og det er synd for både hende og jer ...

Jeg ser det altså som et samarbejde mellem jer og pædagogerne, hvor I forsøger at finde en rytme, som både hun, I og de kan leve med. Jeres datter skal naturligvis have den søvn, som hun har behov for, både dag og aften, men I må gerne hjælpe hende med en rytme, som kan stabilisere hendes indre ur og som kan gøre at hun så vil sove bedre både om dagen og om natten.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7: Havregrød, vand eller sødmælk af kop.

Afleveres i vuggestue.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca 9.30, sover her 1 time

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, pastaskruer, stykker af frikadelle, rester fra aftensmaden, grøntsagsmos. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Banan og tilbydes en kop lun mælk og puttes derefter til middagslur kl 13.30, må her gerne sove et par timer (bør komme op før kl 16)

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med rugbrødsdrys eller lignende. Vand af kop.

Aften 18: AFtensmad, udgangspunkt er jeres mad - kød, fisk, ris, kartofler, pasta, sovs, grøntsager. Der skal være mad i stykker og moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, tilbydes godnatgrød.

Ammes og puttes til natten ca kl 20

En gang i løbet af natten: Ammes og putter hos mor.

Mit forslag er at I taler med institutionen om at få indført en rytme, som er god for jer alle og midt forslag til dagsrytme, tænker jeg umiddelbart burde fungere både hjemme og i institutionen. Måske skal I være ærlige omkring, hvor hårdt det tager på jer og hvor vigtigt det er at få skabt en rytme - så et samarbejde kan begynde. Alle vil jo det bedste for både jer og jeres lille datter :)

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annonce