Annonce

Annonce

Svar: Natteskræk efter suttestop?


3. januar 2013

Kategori:
Alder:
2 år, 11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Tak for jeres brev og velkommen til :)

Når jeg læser jeres beskrivelse, så tror jeg ikke umiddelbart at de opvågninger jeres dreng har handler om natteskræk. Men derimod tænker jeg at det handler mere om at han savner sin sut og vågner, fordi han savner den tryghed, som sutten har givet ham de sidste 3 år ...

Dertil kommer også at han jo er blevet storebror og at det i sig selv giver nye udfordringer. Det at skulle sove er jo altid forbundet med adskillelse fra forældrene og lige nu har han ekstra svært ved at skulle "give slip på jer", fordi han skal dele jer med lillebror. Det er svært at sige farvel til dagen og alle oplevelserne, det er svært at overgive sig til søvnen og når han sover, så sover han naturligt uroligt. Alt hvad han oplever i løbet af dagen skal bearbejdes i søvne, og derfor drømmer han ekstra meget lige nu.

Det er også derfor han søger især mor ekstra meget, helst vil trøstes af mor og generelt kan virke lidt mere pivet og klyngende. Det er en helt naturlig reaktion på at skulle dele mor med en anden, se mor sidde og give mælk, kærtegne, pludre, være tætmed et andet menneske og en følelse af "de to har noget sammen, som jeg ikke er en del af". Det er meget meget svært at tackle, når man selv stadig bare er et lille barn og det er helt naturligt, det er et sundhedstegn, at han reagerer :)

Jeg synes ikke I skal give ham sutten igen, da han nu har undværet den i længere tid, men han skal have noget andet, som han kan berolige sig med. F.eks. en puttebamse. Det kunne være en build a bear eller lignende, hvor han selv er med til at fylde den med kys og kram og den på den måde får en større betydning. Når I har fjernet sutten, har han ikke fået noget i stedet og det har han manglet - men det er ikke for sent at finde noget nu ... :)

Bamsen skal bruges når han puttes, men også hvis han i løbet af dagen f.eks. er ked af det, hvis I skal nogen steder og han gerne vil have den i bilen osv. Så den indgår som en fast ...


Annonce

... trygheds-substitut :) Han styrer selv behovet for den.

Det er vigtigt at I prioriterer at bruge lidt tid på ham, når han skal sove, læser historie, taler om dagen og alt hvad der er sket. Det er vigtigt at han mærker, at I prioriterer netop dette tidspunkt på ham og at lillebror ikke er en del af det - det er hans tid. Det er vigtigt at tale lidt om dagen og alle oplevelserne, sætte ord på noget af det sjove og også noget af det mindre sjove, han har oplevet. I kan fortælle ham en historie der handler om ham og nogle af de ting der sker "der var engang en lille dreng der hed xx", "xx var næsten 3 år", "om dagen legede xx med", "xx havde en lillebror - nogle gange var lillebror sød, men nogle gange var han også irriterende" osv. så I på den måde hjælper ham med at få bearbejdet en masse tanker og følelser - jo mere I kan gøre det inden han skal sove, jo større sandsynlighed er der for at han sover mere roligt. Ingen kan sove med tankemylder :)

I skal ikke begynde at vække ham, for at undgå de anfald I oplever som "natteskræk". Den metoden skal ikke bruges med mindre man er fuldstændig overbevidst om at der er tale om natteskræk og kun hvis anfaldende er så voldsomme at barnet yder skade på sig selv eller hvis de kommer med fast interval nat efter nat efter nat. Der lyder ikke til at være tale om en sådan situation hos jer :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn kan godt have glæde af at lytte til lidt musik inden de skal sove. Det kan gøre at de finder ro, slapper af og bedre kan overgive sig til søvnen - hos jer tror jeg umiddelbart at snak om dagen og bearbejdelse af oplevelser vil være bedre:)

Og fiskeolie - det tror jeg ikke vil gøre nogen forskel. Men det vil generelt være rigtig godt hvis I spiser fisk hjemme hos jer. Omega 3 har stor betydning for små børns udvikling og hvis du ammer lillebror vil det naturligt blive overført fiskolie til din dreng via modermælk, hvis du selv spiser fisk :)

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce