Annonce

Annonce

Svar: Min dreng er blevet kræsen


2. januar 2013

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Freya

Tak for dit brev :)

Det er helt normalt at børn fra 1 års alderen begynder at spise mere selektivt. Det er bestemt ikke alt der ryger i munden og meget af det, som kommer i munden, kommer ud igen. Det hører alderen og udviklingen til og det er vigtigt at du tager det helt roligt :)

Det er vigtigt at bibeholde hans nysgerrighed og derfor er det godt at du bliver ved med at servere mange forskellige ting, så han igen og igen præsenteres for forskellige fødevarer. Jo mere han ser det, jo mere genkendeligt det er, jo mere tryg vil han på sigt også blive ved at spise det. Det kan være en rigtig god idé at du altid serverer et eller andet, som du ved han vil gå igang med at spise. Hvis du f.eks. ved at han altid spiser lidt mango eller kogte pastaskruer, så læg lidt at dette på tallerkenen. Det gør at han naturligt begynder at spise, når maden serveres og det er en god vane at holde fast i. Samtidig så er det vigtigt at give ham fornemmelsen af sult og lyst til at spise og når han kan gå igang med at spise noget han kan lide, så vil nysgerrigheden ofte tage over og han vil smage på noget af det andet, der også ligger på tallerkenen.

Det er også sådan at han, med den alder han har nu og de næste mange måneder frem, bliver mere og mere bevidst om at han ved bordet kan få din fulde opmærksomhed. Det gør noget ved dig, når han lukker munden sammen, skubber tallerkenen eller maden væk, drejer hovedet, siger nej. Og det er spændende at undersøge. Det er spændende at finde ud af, hvad han med sin reaktion kan få af reaktion fra dig.

Prøv ikke at skælde ud og prøv ikke at presse ham, prøv i stedet at opfordre ham til det, som du gerne vil have ham til "ind i munden skat, ind i munden", så han hører, hvad du vil og ...


Annonce

... fokus kommer på dette i stedet for at sige f.eks. "nej ikke spytte ud".

Prøv også at lade ham smage fra din tallerken. Nogle gange smager din mad bedre end hans, synes han, selvom det er det samme I får. Prøv også at lade ham give dig lidt fra hans tallerkenen. Så fokus er at det at spise er hyggeligt og noget I nyder at gøre sammen, uden at det bliver en stor leg :)

Prøv at servere mange små hyppige måltider, så han får lidt og tit, så gør det ikke så meget, hvis han ikke spiser til det ene måltid, så spiser han nok mere til det næste. Det kan også være med til at give dig lidt ro.

Hvis han begynder at lege med maden, smider den på gulvet, hamrer tallerkenen i bordet, kører maden rundt i håret, mellem fingrene osv. Så er det vigtigt at du anerkender hans lyst til at få disse sanser stimuleret uden for middagsbordet. Hvis han interesserer sig for at lave lyd og derfor banker med ske, tallerken osv. i bordet, så giv ham et hammerbræt, en tromme eller lignende som han kan lave lyd med.

Hvis han kommer maden op i glasset, så vand og mælk løber ud over det hele, eller tømmer glasset i tallerkenen - så lad ham lege med vand og bøtter i badekaret, til sommer kan han få en lille vandkande og kan vande blomsterne udenfor osv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis han gerne vil mærke maden klistre mellem fingrene, så lad ham være med til at bage boller, så han få bolledej mellem hænderne og når han bliver ældre kan han lege med fingermaling og lignende.

Det handler om at jo mere I kan stimulere ham uden for middagsbordet, jo mere ro og koncentration kan I få omkring maden ved middagsbordet :)

Du kan med fordel læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling".

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex

Klumpfod

Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.

Drenge fødes hyppigere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce