Svar: 8 mdr. og vågner hveranden time
Kære Mie
Tak for dit brev :) Og velkommen til - jeg kan godt se at du har fulgt med på sidelinjen og læst hvad jeg skriver og også at du har forsøgt en hel del ...
Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig og det første jeg tænker er, som du selv er inde på, at jeres dreng lige nu er i separationsfasen. Dette bliver naturligt ekstra svært, da du nu skal begynde på arbejde og far overtage barselen - jeres dreng er jo stadig så lille at han ikke forstår, hvor du pludselig er og han kan ikke forholde sig til tid og ved derfor ikke, hvornår du kommer hjem igen. Det er naturligt i sig selv en udfordring hos jer.
Men når det er sagt, så er jeres største udfordring at jeres dreng har et søvnassociationsproblem - både at han er afhængig af at være i favn, men også at han er afhængig af brystet for at kunne sove. Han sover på eget værelse, men har lært at det at sove betyder at falde i søvn med brystet og at blive vugget i armene, når man vågner om natten .. og det er dette han nu skal lære skal være anderledes.
Det kan godt være at en godnatgrød vil give ham en vis mæthed og gøre at han sover lidt tungere og bedre, men det vil ikke ændre på hans søvnassociationer (bryst og favn). Du kan dog godt prøve at introducere en godnatgrød, gerne efter et aftenbad, fordi de to ting kan give en ro i kroppen og gøre at han måske sover lidt længere, før han får behov for jeres hjælp. En godnatgrød kan være havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød. Han kan således få grøntsagsmos/kød/fisk og mere og mere af jeres mad kl 18. Komme i bad kl 18.30, få godnatgrød kl 19.30 og blive puttet derefter ca. kl 20. Så passer det med jeres nuværende plan :)
Jeg kan se at jeres dreng bliver puttet til middagslur uden brystet - hvad sker der i stedet? Bliver han vugget, trillet i barnevognen eller ... Det har betydning, fordi det viser at han godt kan sove uden brystet, men måske er han stadig afhængig af at være i bevægelse, blive vugget?
Hos jer kan det give god mening at I i første omgang lærer ham at sove uden at være i bevægelse, uden at blive vugget og dermed uden at være i favn. Hvor hurtigt I kan gå frem afhænger af jeres fornemmelse. Nogle gange vil det være nødvendigt at give ham bevægelse ved f.eks. at lade ham sidde i barnevognen og trille en tur - så han starter med at lære at sove uden at blive vugget i favn. Andre gange kan det være løsningen at du lægger dig med ham i din seng og ammer ham der - så han lærer at falde i søvn med nærhed, men uden at være i bevægelse. Og derefter så lærer ham at sove uden at han falder i søvn med brystet. for så tilsidst at lære ham at sove i egen seng, uden bryst eller favn, men ved at I er der, holder ham i hånden, giver ham nærheden, men hvor han ligger for sig selv.
Og så tænker jeg faktisk også at det kunne være en god idé med en flaske. Jeg ved godt du skriver at han hverken vil flaske eller sut og sutten skal I ikke give ham. Men netop nu hvor du skal på arbejde og far tage over, så vil det være oplagt, at far introducerer en flaske. Man kan diskutere behovet for den, rent mælkemæssigt, med den alder jeres dreng har og ofte vil jeg anbefale at du ammer i stedet. Du kan sagtens sikre hans behov for mælk via brystet og han er jo netop glad for at amme. Men hos jer, er det ikke kun et spørgsmål om at sikre ham ...
... mælk, det er også et spørgsmål om at give ham en ny rutine, som kan fungere for jer alle tre.
Og ja - så kan han naturligvis blive lige så uhensigtsmæssig afhængig af flasken. Den har dog den fordel at den kan gives i sengen, hvor I ønsker han skal sove. På den måde oplever han ikke at skulle flyttes i forbindelse med sit putteritual, han får lov til at falde i søvn, der hvor I ønsker han skal sove om natten - og det er vigtigt for at han kan sove videre, når han har sine natlige opvågninger. Han skal stadig have flasken til han næsten sover helt, slipper, triller om på siden og falder i søvn - præcis som du har forsøgt med brystet uden held.
Det at skulle sove vil altid være forbundet med adskillelse fra forældrene. Det betyder at hvis man f.eks. vælger at amme i stuen eller i soveværelset og derefter putter barnet på eget værelse, så oplever barnet det at komme i seng, som noget der ikke er helt så rart og trygt. I forlader jo det hyggelige, det rare for at komme i seng og I signalerer derved, at nu slutter det dejlige, og i stedet starter "den forfærdelige" separation. Derfor vil det være en rigtig god idé at I nu forsøger at putte ham i egen seng med det samme og lærer ham at sove der - og her kan flasken være en stor hjælp ...
Også netop fordi du jo har prøvet alt andet og samtidig er far jo på barsel og gerne må give ham en flaske i løbet af dagen og få indført netop dette ritual i dagtimerne og så derefter få det overført til aftenen.
Det vil være passede med 3 flasker eller amninger i døgnet, med den alder jeres dreng har nu. Og du må naturligvis stadig gerne amme ham f.eks. sen aften, inden du selv går i seng i håb om at han så kan sove uden yderligere mælk til næste morgen tidlig ...
Du kan prøve med udmalket mælk i flasken, du kan også prøve med forskellige typer af modermælkserstatning for at se om han bedre kan lide noget end noget andet. Prøv med mme på brik ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Prøv med en flaske med en NUK sut - en sut i naturgummi med ventil og anatomisk formet (bred og flad) - det sælger de ofte i Super Best eller lignende steder. Prøv med en Pigeon elastisk flaskesut i silikone, den er der også nogle ammebørn, der gerne vil acceptere ...
Prøv med kogt vand i flasken, prøv evt. med lidt sukker - 1 tsk sukker i 100 ml kogt afkølet vand og se om han vil acceptere dette og lære sig teknikken på denne måde. Giv ikke flaske hele tiden, for at lære ham det - men prøv netop når han skal sove - først om dagen og så inden putning om aftenen.
Alternativet til flasken er at du tilbyder ham brystet og trækker brystet til dig, så han får bryst/mælk men lærer at falde i søvn uden at have brystet i munden. Igen kan det være nødvendigt at gøre det i meget små etaper, så I f.eks. starter med at sove sammen. væk fra tremmesengen og putte sig sammen med dig. På den måde får han masser af nærhed, fysisk kontakt osv. men brystet styrer du. Han skal ikke kunne søge brystet hele natten og skal ikke ligge med brystet i munden. Du og brystet er to forskellige ting.
Når han kan sove ved siden af dig uden at behøve brystet, men netop sover godt med din nærhed, så kan du arbejde på at flytte ham til egen seng og lære ham at sove der, stadig med din nærhed.
Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Og rigtig godt nytår! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.