Svar: Træt lille pige, og trætte forældre
Kære Odas trætte mor
Tak for dit brev og velkommen til - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig, for der er flere ting som spiller ind hos jer og der er også flere ting, du kan forsøge :)
For det første er der problemet med ørerne og dræn. Rigtig mange forældre tror, at når først drænene er lagt, så stopper søvnproblemerne. Men sådan fungerer det desværre ikke. Det er nemlig sådan at kroppen husker, så selvom jeres datter nu har fået lagt dræn, så har hun en erfaring med sig om at vågne op om natten og det bliver hun ved med et stykke tid endnu ...
Barnet kan sagtens være helt rask og således ikke have hverken feber, øreproblemer eller lignende mere, og alligevel græder de, har svært ved at overgive sig til søvnen eller vågner med gråd. De vil altså ofte vedblive med den samme søvnrytme, som før, selvom de er raske ... Det ændrer sig igen, men det tager tid at få indarbejdet en ny erfaring, en ny rytme, som lærer barnet at det atter er okay, man kan godt sove roligt igen.
Jeg sammenligner det ofte med stress, hvor folk som har oplevet rigtig stress, mærket deres krop kollapse, mærket udbrændtheden - ofte også vil mærke at kroppen husker. Der skal ikke ret meget til, hjertet skal ikke slå ret meget hurtigere, før kroppen siger: "det der har du mærket før, nu får du lige en advarsel til" og den stressramte mærker meget tydeligt signalerne, også selvom hun eller han faktisk ikke er stressede lige der.
Derudover spiller dagens rytme ind og da jeres datter står så tidligt op som hun gør, så bør hun naturligt stadig sove 2 lure dagligt. De fleste børn er mellem 12-18 måneder før de begynder at kunne nøjes med kun en lur midt på dagen og hos jer lyder det stadig nødvendigt med to lure.
Hvordan har I det med at hun vågner allerede kl 04.45? Passer det jer godt, fordi I alle er morgenmennesker og derfor nyder at hun går tidligt i seng og står tidligt op? Eller kunne I godt tænke jer at hun kunne sove bare en time længere om morgenen? Jeg spørger fordi den tidlige rytme, godt kan spille ind på hendes opvågninger først på natten og hvis man forsøgte at ændre lidt på hendes rytme, så kunne det faktisk godt få betydning for nattesøvnen generelt ...
Du har sat en negativ smiley efter 4.45 :-( Så derfor går jeg ud fra, at det vil være en god idé at arbejde på at skabe en lidt senere søvnrytme ...
For at opnå dette, så er det vigtigt at se på hele dagens rytme - altså se på hvornår hun spiser, sover, er aktiv osv. hele dagen igennem. Og så ændre det hele med små skridt - jeg anbefaler at man ændre med ca 15 minutter af gangen. Det tager tid, det kræver tålmodighed, men det kan lade sig gøre.
Gennemsnitligt vil børn i jeres datters alderen have brug for at sove ca. 13½ time i døgnet. Det kan f.eks. være fordelt sådan at barnet sover 11 timer om natten og 2½ time i løbet af dagen og jeg vil anbefale jer at arbejde hen imod en plan, der ser således ud:
Morgen 6-6.30: Havregrød, letmælk af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, ...
... frugtmos, vand af kop.
Puttes til formiddagslur og sover her 45-60 minutter
Frokost 11-11.30: Rugbrød med forskelligt pålæg, kød, fisk, kartofler, ris, pasta, grøntsager - må også meget gerne få varm mad til frokost. Vand af kop
Banan og en kop med mælk og puttes herefter til middagslur ca kl 13.30, må her meget gerne sove 1 ½ - 2 timer. Men bør vækkes før kl 16
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler eller lignende, vand af kop.
Aften 18: Aftensmad sammen med jer, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også mos, som I hjælper hende med at spise. Vand eller letmælk af kop.
Kommer i bad kl 18.30 som nu og gøres klar til natten
Tilbydes godnatgrød kl 19.30, som del af putteritualet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Flaske med 200 ml og stille og roligt skrues mængden ned og flasken trappes ud og hun puttes med godnathistorie, kærtegn osv.
Vågner hun i løbet af aftenen, så hjælpes hun med stillingsskift, beroligende hænder, nærhed, tryghed osv. og lulles på den måde videre ind i søvnen. Hun skal nu lærer at det at sove ikke er forbundet med ubehag og smerter - kroppen husker det sådan, men nu skal den have en ny erfaring med sig.
Når man skal ændre på en søvnfase, så er det vigtigt at gøre det med små skridt og som sagt flytte tidspunkterne med 15 minutter af gangen. Det betyder at I skal servere morgengrøden 15 minutter senere dag for dag - ligesom I nu også skal indføre en godnatgrød om aftenen efter badet.
De tider, som passer, skal bibeholdes f.eks. tidspunktet for formiddagslur og frokost. Men det er nu vigtigt at I vækker hende om formiddagen, så hun ikke sover 2 timer der - netop for at kunne putte hende til en længere og bedre middagslur. Normalt skal man ikke vække børn, men lade dem sove, når de sover, men hvis man skal ændre på en søvnrytme, er man ofte nødt til det og det man hele tiden skal huske er, at barnet stadig får sit søvnbehov dækket, dog på mere hensigtsmæssige tider. Jeres datter vækkes altså af sin formiddagslur, men får så til gengæld en længere og bedre middagslur og får på sigt sandsynligvis også en langt bedre nattesøvn.
Som I kan se er der også lidt flere måltider i min dagsplan og det er vigtigt at hun stadig tilbydes mange små måltider dagen igennem. Ligesom natflasken skal skrues ned i mængde. Det er rigtig meget at få 300 ml og faktisk alt for meget og jeg er langt mere tilhænger af at øge hendes indtag af mad generelt og så skrue mængden af flasken ned stille og roligt - og ikke lave en kold tyrker.
Derudover handler det for mig meget om at sætte et nyt ritual i stedet, så hun fremover har noget der er ligeså dejligt, som flasken er nu. Netop at I sidder hos hende, læser godnathistorie, synger lidt, holder i hånden osv. Så hun stadig er helt tryg ved at skulle sove og forbinder det med noget hyggeligt og rart.
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej - rigtig meget held og lykke :)
Rigtig glædelig jul til jer alle :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Passiv rygning og børn
Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.
Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.
Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.