Annonce

Annonce

Svar: Stop med sutteflaske - 15 mdr.


11. december 2012

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og dit fine spørgsmål og hvor dejligt at høre fra dig igen - det lyder som om at det går godt hos jer .. :) Dejligt!

For mig er det rigtig vigtigt at stop med sutteflaske sker stille og roligt, så barnet kan følge med og så barnet stadig forbinder det at komme i seng med noget trygt og rart. Det er således vigtigt at flasken erstattes med et nyt og dejligt putteritual og ikke bare fjernes fra den ene dag til den anden.

Med den alder jeres dreng har nu vil det være en rigtig god idé at introducere en puttebamse og eller putteklud. Dette kan bruges sammen med flasken og stille og roligt tage mere og mere over og de fleste børn er netop mellem 12-18 måneder, når de begynder bevidst at bruge en sådan ting.

Det vil også være en rigtig god idé at introducere en godnathistorie, som han kan få læst højt samtidig med at han lige nu så både har sin flaske og sin puttebamse/klud.

Jeg forestiller mig altså at han 1-2 uger endnu fortsat putte med sin flaske, men samtidig også med historie, snakke lidt om dagen, godnatsagn, I sidder hos ham, læser, han ligger i sin seng, putter med bamsen osv. Og samtidig med dette så skærer I mængden af mælk i sutteflasken ned, så han får mindre og mindre. I stedet for 240 ml, så får han 220, så 200, så 180, så 160 osv. og tilsidst går han over til at få lidt lun mælk af en kop.

Hvis han ikke allerede får en ...


Annonce

... godnatgrød som en del af sit putteritual, vil det være en rigtig god idé at giv ham det nu, så I er sikre på at han ikke er sulten når han går til ro for natten.

Flasken erstattes stille og roligt af en kop lun mælk, til at starte med ved sengen, hvor han er vant til at få sin flaske, stadig får han historie, sang, puttebamse osv. så ritualet ligner sig selv fuldstændig - eneste forskel er dog at at mælken nu gives af kop i stedet af flaske. Og stille og roligt går I så over til at han får sin kop med mælk sammen med godnatgrød og derefter får børstet tænder og bliver så puttet. Stadig med godnathistorie, sang, puttebamse osv. Men nu får han ikke længere flaske og mælk gives før han får børstet tænder af en kop.

På den måde kan ritualet ændres stille og roligt og stadig på en måde, hvor jeres dreng kan følge med og ikke føler at noget tages fra ham på en voldsom måde - det der sættes i stedet er mindst ligeså godt :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flasken bør trappes ud nu, og senest når han er 18 måneder, bør den være helt væk. Netop nu kan være et rigtig godt tidspunkt, for mange børn vil i 18-20 måneders alderen have en periode, hvor de vågner og græder om natten og hvis han stadig er vant til flaske der, så kan det være ekstra svært at komme af med den ... Så prøv om ikke I kan få den erstattet af noget andet nu :)

Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

Rigtig glædelig jul! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce