Annonce

Annonce

Svar: Søvnrytme - svært ved at undvære sin 3. lur


9. december 2012

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Tak for dit brev :)

Din dreng må gerne få 3 lure dagligt, det lyder som om at han har behov for dette og det er helt okay. Om han kan nøjes med kun to lure, afhænger af hvor tidligt han står op, hvor lange eller hvor korte lure han sover dagen igennem og hos jer, lyder det som om at eftermiddagen bliver for lang, hvis ikke han får den ekstra lur.

Det vil sandsynligvis ændre sig i takt med at han bliver ældre, da han naturligt vil begynde at være mere vågen og aktiv mellem sine lure, blive mere og mere interesseret i at opleve og bruge sig selv både motorisk og mentalt. Tiden mellem formiddagslur og middagslur kan derfor stille og roligt blive lidt længere og middagsluren dermed ligge lidt senere, hvorved powernappen eftermiddag springes over og han fint kan holde sig vågen, indtil han så skal i seng. Så tiden arbejder på den måde for jer, men lige nu må han gerne sove 3 lure :)

Amningerne aften og nat er du lige nu nødt til at bibeholde, så du sikrer ham mælk nok. Alternativet er at du begynder at give ham flaske, så han f.eks. få en flaske inden sin middagslur og dermed ikke behøver søge sit mælk/væskebehov helt så meget om natten ... Nogle gange kan netop modermælkserstatning gøre at barnet sover lidt anderledes og nogle gange længere, fordi det mætter mere end modermælk, men det er ikke sikkert at din dreng vil acceptere smagen af erstatning eller vil acceptere en flaske, med den alder han har. Flaske er betydeligt lettere at spise af en brystet, det kræver ikke så mange kræfter og derfor vil nogle af de børn der fravælger brystet gerne tage imod en flaske, så det kan være et forsøg værd, hvis du gerne vil prioritere din/jeres nattesøvn og samtidig sikre ham mælk og væske nok.

Der er jo kun 24 timer i døgnet og hans behov for væske skal dækkes og hvis ikke det bliver dækket i dagtimerne og om aftenen, så vil han naturligt være nødt til at søge det om ...


Annonce

... natten. Desværre kan du ikke forklare ham det, men kun forsøge at holde mængden af skemad nede og tilbyde mælk og vand i løbet af dagen, i håb om at han så ikke behøver søge det midt nat ...

Når det er sagt, så lyder det også som om at han nogle dage kun ammes 2 gange i døgnet og det er ikke meget til at sikre hans behov for mælk/væske - så af den grund kunne det også være en idé at du forsøgte med en flaske inden middagsluren.

Mit forslag til en dagsplan kunne se således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, lavet med mme, vand af kop.

Formiddag 8.45-9: Frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på selv, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske forsøges og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden at gumle på, vand af kop.

Puttes til powernap - du kan evt. forsøge at amme ham inden - en amning kan godt her erstatte grøden eftermiddag og du kan nøjes med at give ham lidt frugtmos.

Aften 18.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet er mere og mere jeres mad, gerne forsøge med forskellige risretter nu, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til natten ca kl 20.30-21 - dette tidspunkt kan variere og evt. ligge senere, hvis han har sovet lang eller sen powernap eftermiddag. Det ser ud som om at han ofte først går i seng kl 21-22, hvis han har sovet 3 lure og det er okay.

Sen aften eller først på natten eller kl 03: Evt. amning - eller måske en flaske før du selv går i seng, så du på den måde får ham fyldt lidt ekstra op og derefter kan sove til næste morgen tidlig ...

Jeg håber at du kan bruge lidt af mine tanker her videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Og rigtig glædelig jul! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce