Annonce

Annonce

Svar: Sover ikke meget om dagen


5. december 2012

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Brandi

Tak for dit brev :)

Rigtig mange børn vil i 3-4 måneders alderen begynde at powernappe mere og det er rigtig godt at du er opmærksom på dette og gerne vil have den rytme ændret.

Det kan være en rigtig god idé at arbejde på at han sover 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Derudover vil det være en rigtig god idé at du prøver at tilbyde ham brystet af to omgang mellem hver lur. Både for at få øget din mælkemængde lidt og også for at få fyldt ham lidt ekstra op, så han kan sove et lidt længere søvnstræk uden at have dit bryst i munden.

Netop med den alder din dreng har nu, så kan han rent fysisk være så stor, at han har brug for mere mælk og netop ved at die hyppigt, så øges din mælkemængde. Og samtidig så vil han også være så interesseret i hvad der foregår omkring ham, at han nogle gange slatspiser lidt, hvor han dier hos dig, slipper, kikker på dig, smiler til dig, pludrer med dig, tager fat og dier lidt igen, slipper igen, dier igen, far kommer og han slipper og kikker efter far .. på den måde er amningerne om dagen ikke altid så effektive og en rytme, hvor han slatspiser og slatsover bliver hurtigt dannet.

Prøv derfor at lægge ham til brystet, når han vågner af en lur, hold ham igang, så han spiser godt og effektivt. Herefter bøvser han, I leger, pludrer, tumler osv. Du skrifter ham og svøber ham og herefter ammer du ham så igen, men fra modsatte bryst. Du skal amme ham imens han er svøbt. Og herefter skal han så puttes fra din favn og ned i sengen, barnevognen eller liften.

På den måde får du aktiveret ham og givet ham mælk af to omgange og det gør at han lettere vil kunne slippe brystet og overgive sig til søvnen. Du har i dit tidligere brev skrevet at du nogle gange supplerer ham med en flaske og på sigt gerne vil gå over til at give flaske - det må du gerne gøre, i stedet for at amme ham 2 gang, kan du give ham flaske, når han skal sove. Flasken har den fordel at den kan gives imens han ligger i liften ...


Annonce

... eller i barnevognen eller sengen og han oplever således ikke skiftet mellem favn og seng, som han gør lige nu og som han ofte vågner af.

Men ellers er det et spørgsmål om at putte ham, før han falder for meget i søvn og det er vigtigt at han er aktiveret og også fyldt godt op med mælk før han puttes. Svøb ham og am ham og se så på ham, se på hans øjne og lyt til hans vejrtrækning. Prøv at lægge ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte ham fra din favn ned i egen seng. Han er svøbt og det er rigtig fint at du her forsøger med sut og klud.

Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham, så han fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Og lul ham på den måde videre i søvnen, der hvor du vil have ham til at sove og ikke i dine arme. Vælger du at give flaske, så gør det på samme måde, giv ham flasken, stå ved ham, lad ham mærke at du er der og hjælp ham med din nærhed til at overgive sig til søvnen men stadig der, hvor du ønsker han skal sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Tillad også dig selv nogle gange at lægge dig med ham i din seng. Amme ham i søvn der og lad ham falde i søvn ved siden af dig - det er helt okay og det giver også dig mulighed for at få lidt ro og hvile i løbet af dagen :) Som du skriver er 2-3 timers søvn om dagen ikke nok og her kan det være en god idé at du lægger dig med ham, trækker gardinerne for, sørger for at der er luftet ud i soveværelset inden og så lægge dig og ammer ham i søvn - eller giver ham flaske - og masser af nærhed og fysisk kontakt, netop for på den måde at få ham til at sove mere.

Hvis han fortsat er rigtigt ked af det så få også jeres læge til at tjekke ham igennem og sikre at der ikke er sygdom eller andet på spil ...

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig glædelig jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce