Annonce

Annonce

Svar: Når de begynder at slå og sparke for sjov


30. november 2012

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og dine tanker :)

Rigtig mange børn vil i 2-3 års alderen sparke og slå ud efter deres forældre - de kan gøre det enten i frustration over ikke at få deres vilje, en mangel på ord, hvor reaktionen bliver fysisk, netop fordi de ikke kan sætte ord på, hvad de tænker og føler. De kan dog også gøre det i situationer, som du beskriver, hvor de tror det er sjovt eller griner imens. Og de kan faktisk også gøre det, fordi de gerne vil have at vi ser dem og de har brug for at mærke os.

Det er vigtigt at du forsøger at skelne tingene fra hinanden.

Hvis din datter slår dig i frustration, fordi hun mangler ord, så er det vigtigt at du lytter til det hun prøver at sige og sætter de ord på som hun mangler "det er også dumt, når ...", så hun føler sig forstået og mødt.

Hvis hun gør det for sjov, fordi hun tror det er sjovt, eller fordi hun vil se hvordan du reagerer, så må du meget gerne signalerer, at du ikke synes det er sjovt. Det er ikke noget du bryder dig om. Du må meget gerne sige fra og det gør du bedst, ved ikke at vise hende opmærksomhed. Hvis du har hende på armen eller på skødet og hun slår ud efter dig, så sætter du hende fra dig, evt. med en kort besked om at hun ikke skal slå. Hvis hun sparker dig, imens hun f.eks. ligger på puslebordet, så skynder du dig at gøre hende færdig og få bleen på hende, men ...


Annonce

... giver hende ikke kontakt. Hun skal fornemme, at hun ikke får noget smil, pludren og sjov tilbage, så det er ikke rart, når hun sparker dig - hvorimod, når I hun selv løfter numsen på bordet, hjælper med bleen og gerne vil skiftes, så snakker I, kommunikerer I, så er det hyggeligt og rart.

Hvis hun sparker dig på sofaen eller i sengen, hvis hun slår ud efter dig, hvor I ligger og hygger jer sammen, har tæt fysisk kontakt, så sig fra - hold hendes ben eller hænder og sig bestemt "Nej!", så hun forstår, at det her vil du ikke have - gør hun det igen, så rejser du dig og går.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og nogle gange så skyldes det som sagt også at hun har brug for at du skal se hende og hun har brug for at mærke dig - og derfor skal din reaktion nogle gange være at give hende masser af dig og give hende masser af fysisk kontakt. "Din lille bølle, skal du sparke mig!" og så tag fat i hende, tumle hende rundt, kilde hende osv. så hun mærker dig mere end før og får masser af fysisk kontakt og nærhed.

Og nogle gange, så kan du også hjælpe hende med at mærke sig selv ved at tilbyde at massere hendes fødder. Hvis hun sparker dig og I hygger jer, så kan du godt sige "ikke sparke, men jeg vil gerne nusse dine fødder" og på den måde lade hende mærke dig og også mærke sig selv - uden at hun behøver sparke.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre :) Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søskende

Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:

- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...

Læs mere i Babylex

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce