Svar: Når de begynder at slå og sparke for sjov
Kære bekymrede mor
Tak for dit brev og dine tanker :)
Rigtig mange børn vil i 2-3 års alderen sparke og slå ud efter deres forældre - de kan gøre det enten i frustration over ikke at få deres vilje, en mangel på ord, hvor reaktionen bliver fysisk, netop fordi de ikke kan sætte ord på, hvad de tænker og føler. De kan dog også gøre det i situationer, som du beskriver, hvor de tror det er sjovt eller griner imens. Og de kan faktisk også gøre det, fordi de gerne vil have at vi ser dem og de har brug for at mærke os.
Det er vigtigt at du forsøger at skelne tingene fra hinanden.
Hvis din datter slår dig i frustration, fordi hun mangler ord, så er det vigtigt at du lytter til det hun prøver at sige og sætter de ord på som hun mangler "det er også dumt, når ...", så hun føler sig forstået og mødt.
Hvis hun gør det for sjov, fordi hun tror det er sjovt, eller fordi hun vil se hvordan du reagerer, så må du meget gerne signalerer, at du ikke synes det er sjovt. Det er ikke noget du bryder dig om. Du må meget gerne sige fra og det gør du bedst, ved ikke at vise hende opmærksomhed. Hvis du har hende på armen eller på skødet og hun slår ud efter dig, så sætter du hende fra dig, evt. med en kort besked om at hun ikke skal slå. Hvis hun sparker dig, imens hun f.eks. ligger på puslebordet, så skynder du dig at gøre hende færdig og få bleen på hende, men ...
... giver hende ikke kontakt. Hun skal fornemme, at hun ikke får noget smil, pludren og sjov tilbage, så det er ikke rart, når hun sparker dig - hvorimod, når I hun selv løfter numsen på bordet, hjælper med bleen og gerne vil skiftes, så snakker I, kommunikerer I, så er det hyggeligt og rart.
Hvis hun sparker dig på sofaen eller i sengen, hvis hun slår ud efter dig, hvor I ligger og hygger jer sammen, har tæt fysisk kontakt, så sig fra - hold hendes ben eller hænder og sig bestemt "Nej!", så hun forstår, at det her vil du ikke have - gør hun det igen, så rejser du dig og går.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og nogle gange så skyldes det som sagt også at hun har brug for at du skal se hende og hun har brug for at mærke dig - og derfor skal din reaktion nogle gange være at give hende masser af dig og give hende masser af fysisk kontakt. "Din lille bølle, skal du sparke mig!" og så tag fat i hende, tumle hende rundt, kilde hende osv. så hun mærker dig mere end før og får masser af fysisk kontakt og nærhed.
Og nogle gange, så kan du også hjælpe hende med at mærke sig selv ved at tilbyde at massere hendes fødder. Hvis hun sparker dig og I hygger jer, så kan du godt sige "ikke sparke, men jeg vil gerne nusse dine fødder" og på den måde lade hende mærke dig og også mærke sig selv - uden at hun behøver sparke.
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre :) Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.