Svar: Flaske sovende
Kære LB
Tak for dit brev og velkommen tilbage - og hvor er det dejligt at høre at I har fået en lillebror - stort tillykke med det :)
Det vigtigste lige nu er, at din dreng får den mælk han har behov for og tager det på han skal - og hvis det kræver, at han spiser sine flasker i søvne, så er det sådan. Det skal du ikke bekymre dig om lige nu - han skal nok lære at spise i vågen tilstand, så det tager du lige nu stille og roligt :)
Skemad vil han naturligt spise, når han er vågen og han lyder interesseret og parat til det, så det er rigtig fint. På den måde ændrer tingene sig stille og roligt hos jer og tiden arbejder for jer :) Det er meget fint, hvis han får mellem 800-1000 ml mælk i døgnet, han må naturligvis gerne drikke mere, men ligger han derimellem, så burde han få mælk nok. Derudover kan han få vand af kop sammen med sin skemad og så får han naturligt også mere og mere næring via skemaden - det hele hjælper godt på vej og vil øge hans vægt :)
Jeg bryder mig normalt ikke om at "sætte diagnoser" på børn, men jeg ved at det nogle gange hjælper forældre, fordi det giver ro at vide, at man ikke gør noget forkert, at der ikke er noget galt med ens barn - men det er nu engang sådan barnet er, det er barnets personlighed - og man taler her om High Need Babies.
Alle børn har brug for, at vi forældre er opmærksomme på, hvornår de er trætte, sultne, skal stimuleres, hjælpes med at finde ro osv. Det er helt naturligt, sådan er børn og sådan er det at have børn. Men de fleste børn har brug for hjælp på et af punkterne - de sover rigtig godt, men har svært ved at spise eller modsat, de spiser rigtig godt, men har svært ved at sove. High Need Babies skiller sig ud, fordi de har brug for hjælp på alle punkter.
Disse børn har på den ene side brug for rigtig meget stimulation, men bliver samtidig meget let overstimulerede. De har rigtig ...
... svært ved at sove, kan græde, når de skal finde ro eller kan vågne med et skrig og har svært ved at komme videre i søvnen og de har ofte også svært ved at spise .. Det er tydeligt sultne og søgende, men når de så tilbydes flasken, så spiser de lidt eller afviser, som om de ikke har brug for den - men hvis man så nøder den ekstra, bevarer roen og bliver ved, ja så sluger de pludselig 150 ml og hvorfor så stritte imod? - Fordi han simpelthen har svært ved at fornemme, hvornår han er mæt og hvornår han er sulten.
Og måske er det derfor jeres dreng spiser bedst i søvne - og det er helt okay:)
Det er rigtig godt at du drøfter maveproblemerne med jeres læge og hvis lægen mener at jeres dreng har en prop stående, så er det vigtigt at få denne ud. Det er fint med laktulose eller movicol - prøv jer frem med lægen på sidelinjen - men overvej også om han skulle have et klyx i endetarmen, for på den måde at få skabt fuld passage - tal også med lægen om det.
Du er nødt til at sikre hans behov for mælk og hvis du går ud fra at hans behov for mælk ligger mellem 800-1000 ml så får han hvad han har brug for af næringsstoffer og bliver ikke overfyldt med mælk :) Væskebehovet kan derudover dækkes af vand.
Mit forslag til en dagsplan kunne se således ud:
Tidlig morgen: Flaske og sover videre
Formiddag: Flaske og formiddagslur
Frokost: Tilbydes ½ dl grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Flaske og middagslur
Eftermiddag: Flaske og powernapper
Aften: Tilbydes ½ dl. grøntsagsmos, vand af kop.
Flaske og puttes til natten
Sen aften: Flaske og sover videre
Midt nat: Evt flaske ...
Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du opskrifter, dagsplaner osv. nu hvor I skal igang med skemaden og familiemaden:)
Håber at ovenstående giver dig lidt ro med på vejen og glæder mig til at følge jer igen:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Gråd og børn
Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.
Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.
Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...
Pusleplads til baby
Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.
- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.
- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.