Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse


28. november 2012

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er udfordrende at have en 2 årig, for det er en alder, hvor man, præcist som du skriver skal sætte nogle grænser, men samtidig ikke give barnet følelsen af at være forkert.

Din dreng må ikke tvivle på at du elsker ham, fordi han er den han er. Det at føle at man har værdi, det at føle at der i mors hjerte er en ganske særlig plads til en fordi man er den man er - det giver selvværd og har man selvværd, så kan man klare rigtig meget og vil også bedre kunne finde roen i sig selv, når verden går en imod.

Forskellen på selvtillid og selvværd kan kort beskrives sådan.

1. Selvtillid handler om tillid til sine evner. Selvværd hander om oplevelsen af at have værdi.

2. Selvtillid handler om at gøre. Selvværd handler om at være.

3. Selvtillid handler om noget vi kan. Selvværd handler om noget vi er.

4. Selvtillid hander om tillid til sine færdigheder. Selvværd handler om at værdsætte sine egenskaber.

Dette kan du læse meget mere om i bogen "Glade børn med højt selvværd - en forældreguide". Den er skrevet af Dan Svarre, der er psykolog og den er udgivet på Politikens Forlag. Du finder den i min bogguide under 'mobning og selvværd' og den vil måske hjælpe dig.

Når din dreng gør noget forkert, så er det vigtigt at du ikke skælder ham ud. Det er naturligt at han afprøver grænser og du skal naturligvis også have visse regler, som han skal følge - regler ved middagsbordet, regler, når man går i seng, regler for hvad man må lege med, smide med osv. Og du skal naturligvis sige nej, når han gør noget forkert, men det skal gøres med anerkendelse for den lille dreng, som han stadig er.

Du kan f.eks. godt med dit kropssprog vise hvad der er okay og hvad der ikke er. Han vil naturligt ofte kikke på dig, for at se hvordan du reagerer og her kan du f.eks. ryste nej med hovedet "nej!" eller "stop", eller nikke anerkendende "ja, det må du gerne", smile til ham og vise at det er okay. Børn der får ja en gang imellem, vil naturligt bedre kunne acceptere et nej en anden gang.

Nogle gange kan han blive frustreret over jakken, skoene eller andet og her er det vigtigt ikke at skælde ham ...


Annonce

... ud, men hjælpe ham. Bliver du irriteret, ligesom han er, så sig det højt "det er også dumt at vi skal skynde os så meget", eller "driller skoene, de er også dumme de snørrebånd", så han kan hører at du rent faktisk godt forstår, hvad det er han føler.

Det er også en rigtig god idé ikke at stille for mange spørgsmål, ikke give for mange valg muligheder, men træffe valg for ham. Han handler meget impulsivt og lystbetonet, så hvis du spørger ham "vil du have æble eller banan?" eller "vil du have den røde eller blå kop?", så kan du næsten være sikker på at han få minutter vil have det modsatte af, hvad han bad om. Så en del konflikter kan ofte undgås ved at du vælger for ham og som noget helt naturligt serverer det, som det er ..:)

En del forældre spørger også, i stedet for at sige, hvad de ikke vil. Hvis barnet f.eks. hopper i sofaen, så siger mange forældre "hov, hvad laver du?", "Må du godt det der?", "Hvad er det, vi har snakket om?", "kan du huske, vi har en aftale om ikke at hoppe i sofaen?" osv. Alt alt alt for mange spørgsmål. Det er her meget bedre at gå hen til barnet, tage ham ned og sige "jeg vil ikke have du hopper i sofaen, den går i stykker!" - og f.eks. ikke sige "hvor er du irriterede, det er da utroligt du ikke kan høre efter!" eller lignende - netop fordi det ikke er ham, der er forkert - det er det han gør, som er forkert.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og ja, så vil det ofte udløse en reaktion med gråd, når barnet ikke får sin vilje og give stor frustration - og her må du så stille og roligt holde fast i at det er, som du har sagt. Igen er det vigtigt at han føler sig lyttet til "jeg ved godt at det at sjovt at hoppe i sofaen, men den går i stykker" og også give alternativer "hvis du gerne vil hoppe, kan vi lægge en madras her på gulvet, som du kan hoppe på". Igen så han hele tiden føler sig forstået og mødt og så du anerkender ham og den udvikling han går igennem.

I min bog "Helens bog om dit barns udvikling" kan du læse mere om dette. Jeg vil også anbefale dig at læse Fie Hørbys bog "Drop opdragelsen" - du finder den i min bogguide under Opdragelse.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst så tusind tak for din fantastiske brevkasse. Jeg har fulgt den på sidelinjen i et par måneder og er meget imponerede over dine gode råd og vejledninger

Mor til Sille 7 måneder


Annonce