Annonce

Annonce

Svar: Pludselig bange for at få bleen af og vil ikke i bad


27. november 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære mor til to seje piger

Jeres datter er nu 2 ½ år gammel og rigtig godt igang med at finde ud af, hvem hun selv er. Man taler om at børn i denne alder skal finde deres selvbillede.

Hun begynder lige nu at forholde sig til at hun f.eks. er en pige, mor er en pige og far er en dreng. Hun begynder at interessere sig for, hvordan hun med sine handlinger kan påvirke andre og også hvordan andre påvirker hende. Hun begynder at sige "det er min", eller "min mor" eller begynder måske at omtale sig selv som "jeg" og "jeg vil!" eller "jeg vil ikke" ... alt sammem udtryk for at hun begynder at blive bevidst om, hvem hun selv er.

Selvbilledet udvikler sig stille og roligt i samspil med andre. Jeres datter bliver stolt og glad, når hun får ros og hun bliver utroligt ked af det, hvis hun bliver irettesat, hvis hun får at vide, at hun gør noget forkert. Hun er meget følsom og meget sårbare overfor hvordan hun bliver modtaget, hvordan I og andre reagerer på det hun siger og det hun gør. Og jeg tænker at hendes reaktion på at skulle af med bleen eller at opdage afføringen i bleen, få den på hænderne eller opleve at det sker i badet, naturligt godt kan påvirke hende og gøre at hun netop i disse situationer måske har følt sig lidt forkert - også selvom I har været søde og forstående, så har det påvirket hende.

I skal naturligvis forsøge at støtte hende ved at vise hende kærlighed, accept og opmuntre og støtte. I må gerne udfordre hende og også stille lidt krav til hende, men det ...


Annonce

... skal naturligvis være realistiske krav og det er vigtigt at hun ikke oplever at få nederlag. Og for jeres datter, tror jeg at I skal prøve at tage tingene lidt i små bidder, så hun stille og roligt vænnes til igen at være i badekarret, ligesom hun også finder ud af, at hun sagtens kan klare skiftning og at det er okay.

Jeg vil derfor foreslå at I køber et par badebleer, som hun får på, når hun kommer i badekar. Svømmebleerne sikrer at der ikke sker uheld i badet. Og når hun så atter er tryg ved at komme i bad og har glemt at der kan ske uheld og i det hele taget virker parat, så fjerner I naturligt bleen og hun bader uden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det samme omkring hendes skiftning. Prøv at forklare hende, at I vasker hende osv. og sørg for at hun ikke piller, hvis der er afføring - men giv hende så lidt creme på fingrene efterfølgende og bed hende selv om at smøre det på. Så hun får en oplevelse om at det kan være okay at have noget på fingrene og at det forbindes med noget hyggeligt og rart, at blive skiftet :)

Det vil også være en rigtig god idé at læse bøger for hende om renlighed - der findes mange forskellige. En idé kunne f.eks. være bogen "Må jeg kikke i din ble?". Det er en lille billedbog, der handler om en mus, som kikker i alle de andre dyrs bleer. Til sidst vil vennerne naturligvis gerne vide, hvad der er inde i musens ble ... og hvis jeg husker rigtigt, så er der ikke noget, for det har musen jo lavet på potten:)

Jeg håber at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex

Madras til barnevogn

En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.

Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce