Annonce

Annonce

Svar: Søvn og putteritual


27. november 2012

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Marianne

Tak for dit brev og stort tillykke med at I har fået en lillebror - hvor dejligt!:)

Vaner eller ej - det er i hvert fald en god idé at give barn tryghed og nærhed og at ligge i mors favn, mærke din vejrtrækning, din varme, lytte til dit hjerte osv. er naturligt det mest trygge for jeres lille dreng. Det kender han jo fra tiden i din livmoder og derfor sover han allerbedst der! :)

Hos spædbørn gælder ingen andre regler end at give dem masser af nærhed, tryghed og fysisk kontakt. Han skal være hos dig, have mælk, mærke dig og dufte dig - jo mere han er hos dig, jo mere lærer I hinanden at kende og det er vigtigt. Men stille og roligt skal han naturligvis også lære at sove lidt for sig selv og i første omgang, så går det faktisk rigtig fint om dagen - det er godt :) Det viser jo at han godt kan og det giver naturligt dig lidt tid til at få lavet lidt praktisk.

Når han har særlig svært ved at sove for sig selv om aftenen, så skyldes det flere ting - både at der naturligt er mere uro i hjemmet om aftenen. Far og større søskende kommer hjem, der er naturligt mere støj, fjernsynet kører, mad skal laves osv. Og den uro, bliver jeres lillebror naturligt påvirket af. Samtidig så har han naturligt ofte brug for at blive fyldt lidt ekstra op med mælk til natten og små børn vil naturligt ofte die hyppigt om aftenen - det kan godt føles som om at han sidder mere eller mindre fast på brystet hele tiden.

Det er sådan at du har mest mælk først på dagen, - mælkevolumen er større først på dagen og sidst på dagen er din mælk mere koncentreret. Det er ret smart, for netop når han dier hyppigt, så får han små mængder af koncentreret mælk og bliver dermed fyldt op med lidt ekstra mættende mælk til natten og vil således kunne sove et lidt længere søvnstræk der.

Det er også sådan at du naturligt producerer ekstra mælkestimulerende hormon om natten, så at amme om natten er også med til at øge din mælkemængde og holde mælkeniveauet stabilt. Derfor er natamning vigtig :)

Du kan naturligvis godt forsøge at amme ham lidt hyppigere i løbet af dagen, for at se om du på den måde lettere vil kunne få ham fra din favn i løbet af aftenen - du kan f.eks. prøve at amme ham af to omgang, ...


Annonce

... med en skiftning imellem, for at se om det vil gøre en forskel - altså amme fra et bryst, skifte ham, amme fra modsatte bryst og derefter putte ham.

Det vil også være en rigtig god idé at du forsøger at svøbe ham, præcis som du allerede gør - og det kan her være en god idé at svøbe ham, før du lægger ham til anden gang. Det vil sige - amme fra et bryst, skifte ham, svøbe ham og så lægge ham til modsatte bryst svøbt, hvorefter du så flytter ham fra din favn og ned hvor du ønsker han skal sove. Det at være svøbt vil hjælpe ham til at komme fra favnen uden at skiftet føles for stort og han vil stadig føle sig omsluttet, men det vil være af et klæde og ikke af dine arme.

Det er vigtigt at du flytter ham inden han sover alt for dybt. Se på hans øjne, lyt til hans vejrtrækning og flyt ham der, hvor han næsten sover helt, men stadig lige registrerer at han lægges i liften, i barnevognen eller i sengen. Stå ved ham, hold dine hænder på ham, lul ham lidt frem og tilbage - ligger han i liften, så sving den lidt, ligger han i barnevognen, så tril den lidt. Lige nu lyder det som om at han falder for godt i søvn i jeres arm, før han flyttes og derfor har svært ved at klare skiftet fra favn til seng, vågner op, registrerer at han ligger et andet sted, føler sig utryg og derfor søger dig igen :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan give ham en sut, det kan også være en måde at få ham lullet til ro på :) Gerne koblet sammen med en klud, der dufter af dig.

Hjertelyd vil virke beroligende på nogle børn og du kan købe f.eks. en DooDoo bamse eller downloade en app med beroligende lyd til babyer - på den måde kan du også være heldig at han lettere vil kunne sove lidt på afstand af dig ... Undersøgelser viser, at hjertelyd blandt andet hjælper med at modne barnets umodne nervesystem, og giver barnet en følelse af tryghed og sikkerhed, hvilket igen påvirker søvnen positivt. Børn sover længere tid ad gangen og mere roligt end de børn, der ikke lytter til f.eks. hjertelyd.

Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om børn og søvn" - hvor du kan læse om søvnen hos spædbørn og de større børn og hvad du kan forvente hvornår - herunder også hvad der er "gode vaner" og "mindre gode vaner" :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce