Annonce

Annonce

Svar: Droppe middagsluren? - 2 år, 11 mdr.


24. november 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor til lille ugle

At middagsluren er rykket, så hun nu sover senere, vil naturligt kunne påvirke hendes puttetidspunkt om aftenen. Den rytme hun tidligere har haft, har hun haft længe, så når der pludselig flyttes på tiderne og dermed hendes indre ur, så kan det sagtens påvirke aftenputningen ...

Når det er sagt, så er det jo også vigtigt at hverdagen fungerer for jer. Det er som udgangspunkt vigtigt at starte dagen til samme tid hver dag. Når hun kommer op til fast tid hver morgen, så vil det naturligt også blive lettere at putte hende til middagslur og hun vil naturligt også føle større behov for at sove. Derfor er det en god idé at holde fast i stå op tidspunktet, uanset om det er hverdag eller weekend.

Når man har en lille ugle som I har, så nyder hun sandsynligvis at kunne sove lidt længe om morgenen og det kan være rigtig dejligt - men det kan gøre at middagsluren kommer til at ligge for sent eller at den springes helt over. Og det I skal overveje nu er, hvordan hun vil trives bedst og sandsynligvis med fleksibilitet.

Når børn i 3 års alderen begynder at kunne undvære deres middagslur, så vil det ofte være sådan at de nogle dage har brug for den og andre dage springer den over. Og man kan godt i en periode arbejde på at barnet f.eks. sover hver anden dag og hver anden dag springer over. Det kan være okay, at gøre det sådan. Så nogle dage skal hun måske også have en lur i børnehaven og først hentes senere og andre dage leger hun i børnehaven og sover så hjemme eller springer helt luren over. Den fleksibilitet er nødt til at være der lige nu.

Jeres datter lyder til at have brug for middagslur de fleste dage stadigvæk. I min bog "Helens bog om børn og søvn" har jeg skrevet et kapitel om behov for søvn om dagen og netop middagslure og her kommer lidt fra dette:

Tegn på ...


Annonce

... at barnet stadig har brug for middagslur er:

- Hun protesterer mod at skulle sove, men falder alligevel i søvn og ender med at sove en time eller mere.

- Hun vågner med højt humør om morgenen, men bliver mere og mere træt og mangler tydeligt mere og mere overskud, som dagen skrider frem.

- Hun vågner af sig selv om morgenen, men virker træt og småsur.

- Hun virker næsten hyperaktiv og har meget svært ved at finde fysisk ro sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig og svært ved at sidde stille.

- Hun falder ofte i søvn, hvis I kører i bil eller ser fjernsyn.

- Hun sover dårligere om natten, hvis middagsluren springes over.

Tegn på at middagsluren kan undværes:


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


- Hun prostesterer mod at sove og falder ikke i søvn, selvom hun puttes i et mørkt, køligt rum.

- Hun er i godt humør fra morgenstunden og holder humør og energiniveau højt hele dagen igennem og bliver først pylret lige inden sengetid.

- Hun klarer skift i hverdagen - gæster, besøg hos familie og venner, institution osv. uden at blive ked af det og mangle overskud.

- Hun er opmærksom hele dagen igennem og vil rigtig gerne lære og bruge sig selv både motorisk og mentalt uden at mangle energi.

- Hun puttes let om aftenen og sover godt om natten.

- Hun sover middagslur én dag og er derefter ikke til at drive i seng om aftenen og vågner også tidligt om morgenen.

- Hun vågner af sig selv om morgenen og er tydeligt veludhvilet og parat til at starte dagen.

Som du kan se ud af dette, så ligger din datter lidt imellem disse ting - og det er derfor du lige nu er nødt til at være fleksibel. Nogle dage kan hun klare sig uden middagslur og andre dage, vil hun naturligt have behov for den. Og det er helt okay, der er tale om en overgangsperiode.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Massage - baby

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annonce