Annonce

Annonce

Svar: Børnehavestart.


24. november 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Mor

Tak for dit brev :)

Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpe omvæltning for jeres datter at begynde i børnehave og hun vil og skal naturligt reagere på dette. Det er kun et sundhedstegn, at I nogle gange kan mærke, at det er svært for hende - og at hun naturligt nogle dage har mere lyst til at være hjemme ...

Jeres datter har været hjemme indtil nu. Det er rigtig dejligt at I har haft mulighed for at tilbringe så meget tid sammen og jeg er sikker på at det har været super for jer alle. Det er også rigtig dejligt, at du lige nu har barsel, så du har mulighed for at være fleksibel, når storesøster har brug for det, så hun nogle dage hentes tidligere, nogle dage afleveres lidt senere, nogle dage får lov til at holde fri.

Det kræver rigtig mange ressourcer af hende at være i børnehaven og derfor bliver hun naturligt nogle gange træt og nogle gange også ked af det. Jeg ved fra dine tidligere breve, at I har gået til rytmik, svømning, været på legepladsen osv. og jeres datter er derfor vant til at være sammen med andre børn, men der er naturligt forskel på at være det sådanne steder og så at være i børnehave. Der er naturligt også forskel på at lege med nogen hjemme, lege privat, ligesom der er forskel på om man leger med voksne, andre børn og om de andre børn er mindre eller ældre end en selv.

Det er naturligt sjovt og spændende for jeres datter at lege i børnehaven, at være sammen med de andre børn, spejle sig i dem, lære af dem - men det er også nogle gange hård læring. Børn der tager legetøjet fra hende, børn der skubber til hende, kaster sand på hende, går foran i køen hvor hun står og venter osv. Og der er også børn der taler grimt, som siger "du er dum" eller "jeg gider ikke lege med dig" eller "du må kun være med hvis ...


Annonce

... ...". Den modstand har hun ikke mødt før og det gør det naturligt ekstra hårdt og udfordrende.

Det er en helt ny verden hun nu skal finde ud af at begå sig i og det er rigtig vigtigt at du støtter hende i at hun sagtens kan klare det og holder fokus på alt det sjove og dejlige der er ved at være i børnehave. Alt det spændende hun også oplever, netop sammen med de andre børn. Præcis som du skriver, netop støtte hende i at det er rigtig godt for hende at komme ud og få nogle børnehavevenner. Det er vigtigt for hende, også for at give hende nogle sociale redskaber, som hun skal bruge, når hun starter i skole på et tidspunkt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ligesom du naturligvis også skal lytte til hende og vise hende at du godt forstår at det er svært. Du må derfor godt sætte ord på nogle af de følelse hun har "jeg savner også dig skat", "jeg kan godt forstå du er træt" eller lignende, så hun hører at det er okay, at hun har det som hun har det. Og du må naturligvis også gerne lave aftaler med hende, så hun bedre kan overskue dagen "jeg henter dig, når du skal have frugt" som er en ting i løbet af dagen, som hun kan forholde sig til - hun kan jo ikke klokken. Du kan også lave aftaler med hende om noget I gør sammen, når hun kommer hjem, netop så hun fornemmer at du jo stadig gerne vil hende og ikke sender hende væk "når jeg henter dig, så skal vi bage boller" eller lignende.

Så ja, hun kan godt være "stresset over alt det nye", på trods af at I er det, støtter hende og giver hende masser af plads. Men det er okay - netop fordi I jo er der for hende og kan være fleksible og det lyder som en god børnehave, få børn, en gruppe der er til at overskue for hende og hvor hun på sigt vil trives rigtig godt :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hoppegynge

Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.

De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....

Læs mere i Babylex

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce