Annonce

Annonce

Svar: Mælk og putteritual


23. november 2012

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Maria

Tak for dit brev :)

De ca. 600 ml mme i døgnet, vil ofte være fordelt på 3 flasker, altså så din dreng får 180-200 ml mælk i hver flaske, som f.eks. ligger inden middagslur, aften og sen aften. Mælken bør blandes korrekt efter anvisningen på pakken og bør ikke fortyndes. Mælk gives for sig, vand gives for sig :)

Behov for yderligere mælk gives via grød og mos, det kan også gives som ost, sovs, en lille portion tykmælk, lidt smagsprøver af sødmælk af en kop eller lignende. Og behovet for væske dækkes af vand, der gives til måltiderne og som tørstslukker ind imellem ved behov.

Trøst gives ikke via flasken hele tiden, men i stedet med nærhed, fysisk kontakt, kærtegn og også meget gerne en sut og nogle gange måske med afledning ..:) Så når du skriver at 600 ml ikke er nok til at dække hans behov for putning/trøst, så tænker jeg, at det er noget, I nu skal arbejde på. Han skal altså nu lærer at blive puttet til f.eks. formiddagsluren uden at få mælk først, ligesom han skal lære at sove om natten, uden at få flaske hele tiden. Han skal lære at putte sig og blive trøstet uden at få flaske, men i stedet med et nyt ritual - det handler om søvnassociationer.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociationer er gode fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne. Det er uhensigtsmæssigt, hvis jeres dreng er afhængig af flaske eller afhængig af at komme op i din favn og blive vugget i løbet af natten, for at kunne sove sammenhængende ...

Jeg har i mit tidligere brev sendt et forslag til en dagsplan, så du kan se hvordan de 600 ml kan fordeles og at flasken inden formiddagsluren nu forsvinder. Det er helt okay hvis han om aftenen har brug for 250 ml og inden middagsluren kun drikker 150, - bare han samlet får sit behov for mælk dækket. Det er dog uhensigtsmæssigt hvis han drikker 250 ml x 4, da han så samlet får 1000 ml mælk i døgnet. Når han er 8 måneder gammel, er det vigtigt at du holder mængden af mælk på et niveau, som giver plads til anden og mere sufficient mad.

Det er som udgangspunkt vigtigt at du starter med at tilbyde ham ...


Annonce

... skemad og mad i stykker, så han får rigtig mad og vand af kop og inden han så puttes til middagslur og til aften og nat, så får han så sin flaske med mælk. Har han brug for ekstra væske, så tilbydes han vand.

De fleste børn vil i 12-14 måneders alderen begynde at nyde at få en godnathistorie og med den alder jeres dreng har nu, hvor han er 8 måneder gammel, vil han sandsynligvis have mere glæde af at I sidder lidt hos ham, holder ham i hånden, måske synger lidt eller kærtegner ham lidt. Når man giver flaske, så er der den fordel at den netop kan gives i sengen, så han får lov til at falde i søvn, der hvor I ønsker han skal sove og ikke først falder i søvn i jeres arm og derefter flyttes. Derfor kan det være udmærket at give flasken i sengen lige nu - så han puttes med flaske, stille sang, kærtegn, holde i hånden, han slipper flasken, smiler til dig, triller om på siden og falder i søvn.

Og ja - det betyder så at han lige nu får børstet tænder før han får flaske og sådan er det nødt til at være. Det er dog vigtigt at du/I stadig børster tænderne, så de er helt rene før han får sin mælk - jo renere tænderne er, jo bedre er det, for det nedsætter stadig risikoen for at mælkesukkeret skader tænderne.

Det anbefales at flasken stoppes ved 1 års alderen blandt andet for at skåne tænderne - her kan eet godnatritual i stedet være aftenbad, godnatgrød, mælk af kop, tandbørstning, putning og godnathistorie/sang ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når han skal puttes til formiddagslur, så vil det være en rigtig god idé at give ham et mellemmåltid lige før putning og her gerne give ham lidt frugtbåde eller lignende at gumle og sutte på, så han stadig får lidt fornemmelse for at sutte og bruge sin mund, før han skal sove. Herefter kan han sættes op i barnevognen og I kan køre en tur og han kan kikke på verden og du kan putte ham, når han viser sig parat til at sove. På den måde kan han lære at sove uden at få flaske først :)

Så jeres dreng skal altså nu skæres ned i antallet af flasker, så han får 3 flasker i døgnet og samtidig skal han nu lærer at sove formiddagslur uden at få flaske. Når han bliver 10 måneder, skal I skære yderligere ned, så han kun får 2 flasker i døgnet - disse to flasker vil ofte ligge inden middagslur og til natten eller de kan ligge f.eks. aften og meget tidlig morgen og dermed forsvinde helt i løbet af dagen.

Læs også meget gerne mine bøger "Helens bog om børn og søvn" og "Helens bog om børn og mad" :)

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex

Sexliv

Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.

Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.

Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce