Svar: Mad - alt skal siges 20 gange
Kære M
Tak for dit brev :)
Jeg kan godt forstå du synes det kan være lidt svært ved middagsbordet, når I sidder mor og søn sammen og han naturligt let får opmærksomhed - men det er rigtig vigtigt at du giver ham madro og det er rigtig vigtigt at du holder op med at kommentere på hvad han spiser og hvordan han spiser.
Jeg går heller ikke ind for at man tvinger børn til at smage på maden - "du skal smage, du kan ikke sige du ikke kan lide det, hvis ikke du har smagt det!" og det er naturligvis rigtig. Men der er bare ingen børn, der tvinges til at smage, som bagefter udbyder "ih ja mor, det har du ret i, det smager jo super godt" ... Sådan fungerer det desværre ikke og det ødelægger stemningen for jer begge.
Jeg vil foreslå at du lader din dreng være med til at lave mad. Han er knap 5 år og kan sagtens deltage. Han kan både være med til at dække bord og gøre klar til at I skal spise - det giver en bevidsthed om at det at spise sammen er noget I prioriterer og at det netop skal være hyggeligt. Og han kan også sagtens være med til at lave mad.
En god tommelfingerregel, som jeg hørte en ernæringsekspert sige for et par uger siden, er at børn skal kunne lave det antal retter, som de er i år. Det betyder at jeres dreng bør kunne lave 5 retter. Det er naturligt i denne alder små retter, men han bør f.eks. vide, hvordan man koger et æg, rister et brød, koger pasta, eller pynter en pizza.
Jeg synes du skal købe en børnekogebog med nogle lette og børnevenlige retter. Og så skal du tale med din dreng om hvad I skal lave og han skal være med. Det vil naturligvis tage længere tid at lave aftensmaden klar - men nogle gange kan I måske lave dobbelt portion og næste dag så spise rester og have mere tid til så at lege, spille et spil eller andet.
Du skal lade ham smage på maden undervejs i tilberedning. Når han skærer grøntsager ud til salat, skræller gulerødder eller lignende, så må han meget gerne smage. Jo mere han har spist af disse ting imens I tilbereder maden, jo mindre behøver du at fokusere på hans indtag ved middagsbordet. Hvis han har spist lidt grøntsager før, så er det helt okay at han kun spiser frikadellen eller pastaskruerne, når I sidder ved bordet.
Børn i denne alder bryder sig ofte ikke om at maden er rodet sammen, de vil helst have adskilt mad, og vil selv bestemme hvad de så spiser af det - og det skal der være plads til.
Børn i denne alder vil ofte også gerne have lidt dyppelse eller sovs - og det er ...
... også helt okay.
Du skal sørge for at han drikker vand og ikke saft, sodavand, cacaomælk eller lignende. Han skal drikke vand og morgen og aften kan han også få et glas mælk, så han får kalk til sine knogler.
Hans trang til det søde skal sikres ved at du f.eks. laver en råkostsalat til ham om eftermiddagen, når I kommer hjem fra børnehave. Du kan skrælle gulerod, æble, lidt spidskål, og drysse med lidt rosiner, appelsinstykker - evt hælde lidt appelsinsaft over. Det er sundt og stiller lysten til sødt og igen behøver du ikke bekymre dig helt så meget om hans indtag af grønt til aften, hvis han har spist råkost om eftermiddagen.
Og så skal du ikke blive siddende i timer ved bordet. Hvis han ikke er færdig med at spise efter ½ time, så må du prøve at vurdere, om han skal sidde lidt selv, for at blive færdig eller om han ikke er mere sulten. Det er vigtigt at anerkende, hvis han siger at han er mæt og ikke presse ham til at spise op.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal sørge for at han får mange små måltider dagen igennem - de tre hovedmåltider skal være morgen, frokost og aften, men derudover må han gerne få lidt om formiddagen, lidt om eftermiddagen og måske også lidt inden sengetid. Adskilt fra aftensmaden, men så han ikke går sulten i seng. Han behøver ikke spise store måltider, lidt har også ret og spiser han ikke så meget til det ene måltid, så spiser han nok mere til det næste.
Brug aldrig slik og usunde fødevarer som belønning for at spise sund mad - det skaber en fordeling hvor der er de "usunde lækre" modsat det "sunde, som ikke er så lækkert" og det går ikke. Derfor er det f.eks. ikke nogen god idé at sige "du skal spise dine kartofler, ellers får du ikke dessert" ...
Og nogle gange er det også helt okay at I spiser rugbrød om aftenen - kold mad kan være ligeså sundt som varm mad ...:)
Idéer til kogebøger til børn kan nævnes f.eks. "Børnenes Køkken" af Katrine Klinken, "Børnenes verdenskøkken" Politikens Forlag, "Haps" og "Vupti" af Anne Jul Nielsen, "Frk. Jensens Kogebog for børn" fra Gyldendal, "Marthas måltider" af Nikolaj Løngreen, "Ælle bælle frikadelle" af Camilla Plum ... der findes rigtig mange. Prøv at se om ikke bibliotekerne har nogle af dem og tjek også din lokale boghandler. Det er vigtigt at vælge en bog med tydelige billeder af retten og et "børnevenligt udtryk", så han naturligt fanges af det han ser ...
Håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke og fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Ultralydsscanning - gravid
Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.
Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...
Lus hos børn
Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:
1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.
2. Så kommer du en god portion balsam...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.