Annonce

Annonce

Svar: Søvn - 2 år, 3 mdr.


11. november 2012

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lisa

Tak for dit brev :)

Som udgangspunkt er det bedre at vække jeres dreng om morgenen, så han starter dagen tidligere og dermed vil være mere parat til at sove middagslur - end det er at vække ham fra middagsluren eller han måske springer middagsluren over. Med den alder han har, er det rigtig godt for ham at få det afbræk midt på dagen, som middagsluren giver ham.

På samme måde er det en rigtig god idé at holde fast i et fast puttetidspunkt om aftenen, så han ligger i sin seng, slapper af og falder i søvn - men naturligvis ikke så tidligt, at han oplever det frustrerende og bliver ked af at blive puttet. Det er vigtigt at finde balancen mellem at han gerne må ligge og kikke i bøger, tumle lidt rundt og på den måde koble fra før han falder i søvn og så at han ikke ligger så længe, at han bliver ked af det og putningen bliver for svær for ham. Hvis han bliver ked af at være i sengen, fordi han ikke føler sig parat til at sove, så kan det være bedre at putte ham lidt senere, så han lettere falder i søvn og putningen stadig er rar.

Med den alder han har lige nu, så sker der udviklingsmæssigt meget med ham og mange børn vil, når de er omkring 2 ½ år (nogle lidt før, andre lidt senere) begynde at vægre sig mod at sove om aftenen. Det handler om at de i den alder begynder at blive bange for små dyr og også ofte bange for mørke. De kan have brug for en natlampe med dæmpet belysning, ligesom det kan gøre dem ekstra trygge at døren til børneværelset står åben.

Mange børn vil i den alder også protestere mod at skulle sove, fordi de er meget bevidste om, at når de ligger i deres seng, så sidder mor og far og hygger i stuen. De ved at slikskålen kommer frem og føler at de går glip af noget af ...


Annonce

... det hyggelige og spændende, som de helt naturligt gerne vil være en del af. Derfor er det vigtigt at man gør det at komme i seng, til noget ligeså hyggeligt og rart - at man bruger lidt tid på putteritualet og f.eks. giver lidt godnatmad, at man taler om dagen, læser godnathistorie osv. så den stund hvor barnet skal sove, bliver en hyggestund og noget som barnet ser frem til.

Og så vil mange børn i denne alder ofte også protestere over tremmesengen og vil ikke ligge der. I 2½ -3 års alderen vil mange børn begynde at kravle ud over sengens tremmer, som tegn på at de har brug for en åben seng. De har brug for at kunne søge os, komme ud til os. Jeres dreng er ikke helt så gammel endnu og i første omgang synes jeg I skal beholde tremmesengen, men på sigt, kan han godt have glæde af en åben seng, hvor der er mulighed for at I sidder på sengenkanten, når han skal sove. Giver ham fysisk kontakt og nærhed og hjælper ham med at falde til ro. Der er naturligvis altid en risiko for at barnet så netop begynder at søge forældrene igen og igen og hele aftenen stiger ud af sengen, så derfor tænker jeg at I lige nu skal bibeholde tremmesengen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Gennemsnitligt vil børn i 2-2 ½ års alderen have brug for at sove 12 ½ - 13 timer i døgnet. Ofte fordelt sådan at barnet sover 11 timer om natten og 1-1 ½ time til middag. Det vil derfor passe, hvis jeres dreng sover f.eks. fra kl 19.30 til 6.30 og sover 1-1 ½ time til middag. Et barn på 2-3 rå vil ofte kunne være vågen mellem 5-7 timer før det er parat til at sove og det betyder, at hvis jeres dreng kommer op kl 6.30, så vil det passe at hans middagslur ligger mellem 12.30-14 og putte tidspunktet om aftenen ca 19.30 ...:)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce