Svar: Mad-spørgsmål
Kære Mor til dejlig datter :)
Nu hvor jeres datter er 10 måneder gammel, er det helt relevant at hun spiser samme mad som den øvrige familie. Det betyder at hun ikke skal have "specielle retter" men skal have mad, der tager udgangspunkt i jeres mad, naturligvis hvor konsistensen er tilpasset hendes alder og udvikling.
Det betyder f.eks. at hvis I får frikadeller med kartofler og sovs, så vil det være helt relevant at give hende frikadellen skåret i små bidder, som hun kan spise med fingrene eller med en gaffel og kartoflen kan gives moset med lidt sovs, som hun selv kan prøve at spise med gaffel, eller som I kan hjælpe hende med.
Det er altså godt, hvis hun stadig får moset mad, skemad, grød osv. så hun bliver mæt nok, sammen med mad i stykker. Men hun skal ikke have "babymos", det skal være familiemaden der serveres på en naturlig måde, så hun kan spise det. Der kan naturligvis være dage, hvor I spiser noget, som hun ikke kan spise og her kan I så give hende hendes egen ret, men generelt er det en god idé at lave børnevenlig mad og altså mad, der tager udgangspunkt i familiemaden.
Da børn i denne alder ofte gerne vil spise selv og bruger stor koncentration på at spise, så bliver de ofte trætte før de egentlig har fået mad nok. Derfor vil mange børn i denne alder have stor glæde af at få en godnatgrød, som en del af deres putteritual. De vil ofte godt acceptere grøden og det at blive madet som en del af putteritualet og det sikrer ofte en bedre nattesøvn, at barnet har fået et godnatmåltid. Er en grød for meget, kan man også give en banan før putning.
Jeres datter må gerne få frugtbåde - også æble og pærebåde, som hun selv kan sidde med. I skal naturligvis altid have hende under opsyn, når hun sidder med ...
... noget. Hun må også gerne få bær og frugt i mindre stykker som hun kan øve sit pincetgreb på. Jo hårdere frugten er, jo lettere vil hun kunne bide den i stykker og jo mere opmærksomme skal I være - men hun må gerne få det, når hun er 10 måneder gammel :)
Brød med kerner kan være svære for jeres datter at kapere. Det anbefales at man vælger brød med masser af fibre, men uden hele kerner til små børn. Børn skal have kostfiber fra den mad, de spiser. Kostfibre er med til at holde maven i gang. Kostfibre får man fra frugt og grøntsager og fra kornprodukterne, især fra brød der er lavet af groft mel. Også havregryn indeholder kostfiber. Kostfiber findes i kornets skal. Groft mel som rugmel, grahamsmel og fuldkornshvedemel, og havregryn, er lavet af de hele kerner, der er blevet formalet eller valset, så skallens kostfiber kommer med. Brødet kan altså indeholde kostfiber, selvom man ikke kan se de hele kerner i brødet.
Mange rugbrød og grovbrød indeholder hele kerner, der ikke er knust eller formalet. Det kan være hele rug- eller hvedekerner, men det kan også for eksempel være solsikkekerner eller hørfrø. Det kan smage godt, men hvis man ikke tygger kernerne godt, kommer de hele ud i den anden ende. Derfor har små børn ingen glæde af de hele kerner, og får de for mange, giver det en meget løs afføring.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis I voksne spiser rugbrød med hele kerner, så må jeres datter gerne smage dette en gang imellem, men det er stadig godt at give hende brød uden for mange kerner, fordi I derved sikrer at hun optager næringen godt nok.
De fleste børn vil når de er omkring 18 måneder gamle være gode nok til at tygge grovere brød og kunne spise brød med flere hele kerner.
Håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Babyslynge
En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.
Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.
I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.