Svar: Dykke
Kære Ditte
Tak for dit brev :)
Det er rigtigt at spædbørn er født med en dykkerefleks, der blandt andet udløses, når barnet får vand i ansigtet eller der kommer vand ind i munden. Barnet vil naturligt holde op med at trække vejret og derved sikrer refleksen, at der ikke kommer vand ned i luftrøret. Refleksen forsvinder normalt omkring 6 måneders alderen ...
Det betyder dog ikke at børn der er ældre ikke kan lære at dykke, det kan de sagtens. Det er dog vigtigt at forberede barnet og dette gøres f.eks. ved at tælle til tre - 1, 2, 3, dyk - så barnet stille og roligt lærer at forbinde dette med at få vand over hovedet og bevidst lærer at holde vejret.
Det kan være en rigtig god idé ikke at trække jeres datter ned under vandet med det samme, for så bliver hun rigtigt ked af det og naturligt forskrækket - og det kan gøre det sværere at lære hende fortroligheden med vandet igen.
Når I bader hende i badekarret derhjemme, så kan det være en god idé at I f.eks. prøver at hælde lidt vand med en lille skål over hendes hoved. Først over ørerne, så over nakken og så over hovedet, så der også kommer vand i ansigtet - og hver gang i gør det, så tæller I til tre, ...
... så hun ved, hvad der sker.
Når I er i svømmehallen, så starter I med at have hende i jeres strakte arme foran jer, så hun svømmer på maven og så tæller I til tre, og starter med kun at dykke hende ned, så munden kommer under vand, herefter går I så videre - igen tæller til tre og lader så næsen komme under vand og tilsidst så kan hele hovedet komme under.
Det kan ofte være en fordel, hvis I selv dykker med ned under vandet, så hun kan se jer under vandet og følge jer hele vejen :) Derfor er det også vigtigt at I selv er trygge ved at dykke, for hvis du selv ikke kan lide at få hovedet under vand, så kan det være rigtig svært at lære hende det - hun spejler sig jo i dig og i det du gør:)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Men ellers så er det små skridt af gangen og netop tælle 1, 2, 3 så hun ved at når I siger sådan, så skal hun bevidst lukke for sin vejrtrækning, for det er forbundet med vand i ansigtet eller over hovedet ...
Og når det er sagt, så er der jo også babyer der aldrig rigtig lærer at dykke og som bare ikke bryder sig om det. Men de kan sagtens lære det, når de bliver ældre og begynder at gå til rigtig svømning :)
Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.