Svar: Dykke
Kære Ditte
Tak for dit brev :)
Det er rigtigt at spædbørn er født med en dykkerefleks, der blandt andet udløses, når barnet får vand i ansigtet eller der kommer vand ind i munden. Barnet vil naturligt holde op med at trække vejret og derved sikrer refleksen, at der ikke kommer vand ned i luftrøret. Refleksen forsvinder normalt omkring 6 måneders alderen ...
Det betyder dog ikke at børn der er ældre ikke kan lære at dykke, det kan de sagtens. Det er dog vigtigt at forberede barnet og dette gøres f.eks. ved at tælle til tre - 1, 2, 3, dyk - så barnet stille og roligt lærer at forbinde dette med at få vand over hovedet og bevidst lærer at holde vejret.
Det kan være en rigtig god idé ikke at trække jeres datter ned under vandet med det samme, for så bliver hun rigtigt ked af det og naturligt forskrækket - og det kan gøre det sværere at lære hende fortroligheden med vandet igen.
Når I bader hende i badekarret derhjemme, så kan det være en god idé at I f.eks. prøver at hælde lidt vand med en lille skål over hendes hoved. Først over ørerne, så over nakken og så over hovedet, så der også kommer vand i ansigtet - og hver gang i gør det, så tæller I til tre, ...
... så hun ved, hvad der sker.
Når I er i svømmehallen, så starter I med at have hende i jeres strakte arme foran jer, så hun svømmer på maven og så tæller I til tre, og starter med kun at dykke hende ned, så munden kommer under vand, herefter går I så videre - igen tæller til tre og lader så næsen komme under vand og tilsidst så kan hele hovedet komme under.
Det kan ofte være en fordel, hvis I selv dykker med ned under vandet, så hun kan se jer under vandet og følge jer hele vejen :) Derfor er det også vigtigt at I selv er trygge ved at dykke, for hvis du selv ikke kan lide at få hovedet under vand, så kan det være rigtig svært at lære hende det - hun spejler sig jo i dig og i det du gør:)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Men ellers så er det små skridt af gangen og netop tælle 1, 2, 3 så hun ved at når I siger sådan, så skal hun bevidst lukke for sin vejrtrækning, for det er forbundet med vand i ansigtet eller over hovedet ...
Og når det er sagt, så er der jo også babyer der aldrig rigtig lærer at dykke og som bare ikke bryder sig om det. Men de kan sagtens lære det, når de bliver ældre og begynder at gå til rigtig svømning :)
Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Slå
Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.
Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder