Svar: Måltider
Kære Maria
Tak for dit brev :)
LIgesom vi skal hjælpe vores børn med at fornemme, når de er trætte og har brug for at sove, så skal vi også hjælpe dem med at fornemme mæthed og sult. Derfor er det rigtig vigtigt at jeres dreng får mad, når han siger at han er sulten. Og desværre sker det alt for ofte, at vi siger "nu må du lige vente lidt", når vi er igang med maden og skal spise om ½ time. Ofte tænker vi at så er barnet rigtig sulten, når vi sætter os til bordet, men faktisk er det ikke tilfældet. BArnet lærer nemlig at undertrykke sin sultfornemmelse, når det skal vente og når vi så serverer maden ½ time senere, ja så er barnet ikke længere sulten og spiser derfor ikke særlig meget - og så kommer det desværre ofte anklagende fra os forældre "du sagde da ellers at du var så sulten, så nu skal du spise!" ...
Så ja, det kan være en rigtig god idé at spise kl 17.30 i stedet for kl 18, hvis du generelt fornemmer at det er der jeres dreng er sulten og reelt er parat til at spise. Og hvis det ikke er muligt at spise så ...
... tidligt, så vil det være helt relevant at give ham et større mellemmåltid, når han kommer hjem fra børnehave og evt. også give ham et "før aftensmads måltid". Det kan være lidt af de råvarer som du alligevel skal bruge til aftensmaden - grøntsager, eller andet der snittes og gøres klar. Det kan også være en frikadelle fra aftenen i forvejen eller måske et stykke rugbrød, hvis han er meget sulten. Altså et sundt tilbud, som er ligeså godt som aftensmaden og så du stadig har det okay med, at han så ikke spiser helt så meget, når han sidder ved bordet. Til gengæld har han fået mad, da han mærkede at han var sulten og det er vigtigt :)
Aftengrøden synes jeg han skal have lov til at beholde - det er vigtigt at han får noget i maven før han sover, så han ikke går sulten i seng. Det er vigtigt at prioritere en god nat, både for ham og for jer :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Et godnat måltid kan også være rester fra aftensmaden, en grovbolle, en banan eller lignende. Det behøver ikke nødvendigvis være grød :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Kosttilskud - børn
Følgende kosttilskud anbefales til børn:
- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.
- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.
- Jerntilskud...
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder