Svar: Vil ikke spise
Kære M
Tak for dit brev, og dejligt at høre at det går stille og roligt fremad :)
Sygdom kan desværre ødelægge en ellers så god appetit og det vigtigste er, at I søger for at han stadig har lyst til at spise og forbinder det at spise med noget hyggeligt og rart. Derfor skal I ikke presse ham, men prøve at give ham madro og mulighed for selv at vælge til og fra. En tallerken med lidt forskellige mad-muligheder er derfor en rigtig god idé - prøv evt. med en ensfarvet tallerken opdelt i rum, - læg lidt rugbrød i et rum, majs i et andet, lidt godt kogte pastaskruer i et tredje, lidt frikadelle i et fjerde rum osv. Og lad ham så spise, det han har lyst til.
Prøv også at give ham frugt i hånden, som han selv kan sidde og gumle på. Farverne og den søde smag er noget børn normalt rigtig godt kan lide og det kan være en god idé at servere frugt. Prøv også med forskellige bær, som også ofte er interessante at spise. En gammeldags frugtgrød serveret med lidt mælk på, kan også være et godt mellemmåltid eller bruges som dessert.
Yoghurt kan mange børn også rigtig godt lide og her kan I servere med lidt revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende, så han på den måde også får lidt variation.
Varier den varme mad og lad den tage ...
... udgangspunkt i den mad I andre spiser. Med den alder han har, så vil han nogle gange måske helst have større stykker han kan sidde med selv - det kan være mere interessant at sidde med en hel frikadelle i hånden, end frikadelle hapsere. Andre gange vil han måske hellere prøve at spise med en gaffel og det kan være måde at få ham til at spise lidt mere på og atter andre gange vil han gerne spise, hvis I mader ham. I må prøve at vurdere, hvad han har brug for og så hjælpe ham, så godt I kan.
Giv ham mange små måltider dagen igennem, så hvis han ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser han mere til det næste. Hellere lidt og tit end få og store måltider - det giver også mulighed for større variation.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Vær opmærksom på ikke at begynde at øge hans indtag af amninger. Det er meget fint at give ham to amninger dagligt og holde fast i dette - også selvom I måske tænker at "noget skal han jo have". Det er vigtigt at han ikke begynder at drikke alt for meget mælk, da det vil fjerne hans appetit yderligere. Så to amninger dagligt og derudover en stor variation af mad, meget gerne mad som han selv kan sidde med og spise, vil være en rigtig god idé.
Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Vådservietter baby
Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.
Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.
Overvej også, om...
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.