Svar: Kræsen eller hvad?
Kære mor
Tak for dit brev :)
Det er rigtig mange ting som spiller ind i forhold til kræsenhed, eller når børn spiser selektivt og jeg vil gerne dele lidt tanker med dig.
For det første er det rigtig vigtigt at det er hyggeligt at spise. Det skal forbindes med noget rart, det skal være dejligt at sidde ved bordet. Det betyder blandt andet at jeres dreng skal have madro - I skal ikke sidde og drøfte, hen over hovedet på ham, hvordan han spiser, hvad han spiser eller hvad næste skridt nu skal være, for at få ham til at spise ...
Det er også vigtigt at I sørger for at der altid er mindst en ting på tallerkenen, som han godt kan lide. Det kan være pasta, det kan være ris, det kan være et stykke rugbrød. Og så skal I lade ham gå igang med at spise og spise det som han er glad for og tryg ved. Det har stor betydning, at han lærer, at når I sætter jer til bordet og det er spisetid, så går man igang med at spise - i stedet for at starte med at afvise maden, fordi der ikke er noget han kan lide.
Prøv at undgå sammenkogte retter, men server maden adskilt, så han selv kan vælge, hvad han vil spise - og lad det være helt okay, at han nogle dage måske slet ikke rører kødet, andre dage ikke rører grøntsagerne. Det vigtigste lige nu er at han forbinder det at spise med noget rart.
Giv ham mad fra alle fødevaregrupper - hele dagen igennem. Det er godt, hvis han får kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, mælkeprodukter osv. flere gange dagligt, så hvis han f.eks. ikke spiser så meget grøntsag til aften, så gør det ikke noget, fordi han har fået lidt til frokost eller som "før aftens måltid".
Hold mængden af søde drikke og fødevarer nede, da sukker tager pladsen op for den gode næringsrige mad. Og vær meget opmærksom på hvad slags mellemmåltider I serverer for ham. Hvis det generelt er svært at få ham til at spise grøntsager så kan I prøve med lidt råkost om eftermiddagen - f.eks. fint revet gulerod, fint revet spidskål, blandet med fint revet æble og måske lidt appelsinstykker. I kan også lave nogle grøntsagssmoothies, hvor I blander grøntsager og frugt - "drik dine grøntsager". Det der er vigtigt her er, at han ikke går og nipper til det, men får et glas "grøntsager" som et mellemmåltid.
Og så er det vigtigt at du giver ham små hyppige måltider. for hvis han ikke spiser så meget til det ene ...
... måltid, så spiser han nok noget til det næste ... Og det er også med til at forhindre, at han står foran køleskabet hele tiden. Han skal have mange små måltider dagen igennem og det er rigtig vigtigt at du lytter til ham, når han signalerer at være sulten - ligesom det er vigtigt at du her så giver ham noget der er sundt og godt. Pas f.eks. på med lige at stikke ham en riskiks eller give ham en skål tørret frugt, det er vigtigt at du giver ham mad, som mætter over længere tid.
Et forslag til en dagsplan kan se således ud:
Morgen: Havregrød eller havregryn med mælk, letmælk af kop.
Formiddag: 1 fiberrig bolle med smør, ost, evt. lidt marmelade, frisk frugt og bær, vand af kop.
Frokost: Rugrød, kød, fisk, grøntsager, kartofler, ris, pasta, - det kan være kold frokost eller det kan være varm middagsmad. Server maden adskilt, vand af kop.
Eftermiddag: En portion yoghurt, evt med rugbrødsdrys, mysli eller lignende. ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær. Vand af kop.
Før aftensmad: Evt lidt grøntsager skåret i mundrette stykker eller måske lidt råkostsalat, vand af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften: Udgangspunktet er den mad I andre spiser og sørg altid for at der er mindst en ting han godt kan lide og som han kan gå igang med at spise. Letmælk af kop.
Inden sengetid: Tilbydes evt. en godnatgrød som del af putteritualet, så I sikrer at han ikke går sulten i seng.
Som du kan se er der rigtig mange måltider dagen igennem her og det er vigtigt at han tilbydes mad hyppigt.
vær også opmærksomme på at han sidst på dagen ofte er rigtig træt. Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med ham lige nu og han bruger rigtig mange ressourcer på bare at være. Det kræver rigtig meget af ham at være i vuggestue om dagen og når I kommer til aften så er han dødhamrende træt.
Derfor kan det nogle gange være nødvendigt at hjælpe ham med at spise, du må gerne hjælpe ham med gaflen eller med en ske, ligesom det ofte også kan hjælpe at han får lov til at spise lidt fra din tallerken eller måske får lov til at sidde på skødet hos dig om aftenen, når I skal spise. Det at I er adskilt i løbet af dagen, gør hans behov for at have dig tæt på rigtig stort og netop om aftenen kan det at være tæt og så nogle gange hjælpe lidt på appetitten ...
Håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke :)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Rabarber
Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.
Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.
Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.