Annonce

Annonce

Svar: Legegrupper


30. oktober 2012

Kategori:
Alder:
6 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Mor

Tak for dit brev og jeg vil naturligvis gerne give dig nogle tanker retur :)

Som udgangspunkt synes jeg at legegrupper eller spisegrupper i skolen er en rigtig god idé. Undersøgelser viser at jo bedre man kender hinanden, jo større tolerancen har man også overfor hinanden. Og det er rigtig vigtigt - og det er også rigtig vigtigt at få skabt denne tolerance allerede fra starten.

Det er dog vigtigt at arrangementet bliver overskueligt for alle, netop så alle har mulighed for at deltage og hvor alle stadig synes det er hyggeligt og rart. Hvis man føler at det er en pligt og man føler sig tvunget til noget, som man egentlig ikke har lyst til, så dur det naturligvis ikke ...

Og her vil jeg foreslå at grupperne mødes en gang om måneden. Jeg vil også foreslå at man gør det tidsmæssigt overskueligt - det kan f.eks. være passende at man ikke lader det vare mere end 2.5-3 timer. Det giver mulighed for at børnene kan spise sammen, lege sammen og hygge sig sammen og herefter adskilles som venner, uden at nogen er blevet for trætte og overskuddet er forsvundet. Det skal være en god oplevelse for alle.

Det betyder at man kan hente børnene efter skole eller på SFO en dag, bruge et par timer sammen og hygge sig og herefter bliver børnene så hentet hjemme hos den der holder legegruppe, i stedet for at blive hentet på fritidshjemmet. Har man svært ved at nå det i hverdagen, så kan man også holde et par timers legegruppe i weekenden.

Legegrupper skal gå på tværs af køn, så både drenge og piger leger sammen, og så børnene på den måde leger med nogle forskellige børn fra klassen. Det er altså ikke de samme legegrupper, der leger hos hinanden, det er forskellige børn der leger sammen og de leger på skift hos hinanden - skiftes til at invitere hjem. Det er vigtigt at der altid er to af hvert køn i gruppen, så ingen på den måde kan føle sig alene - det giver tryghed at have en af samme køn i gruppen.

Det virker og legegrupper er godt. Det har stor betydning for at undgå mobning og udelukkelse af nogen i klassen. Og det virker af flere grunde. Det handler blandt andet om at man lærer hinanden at kende på en anden måde, når man besøger hinanden privat. Børnene ser hjemmet, ser den andens legetøj, møder måske en anden kultur og får naturligt en større åbenhed og forståelse for hinanden. Når man "kender hinanden privat", så er tolerancen større.

Og det handler også om at man som forældre lærer de andre børn at kende. Man får et indtryk af hvem de andre ...


Annonce

... børn i klassen er og det er rigtig vigtigt. Samtidig får man også mulighed for at lære de andre forældre i klassen at kende og det er en rigtig god idé, hvis man lige afslutter legegruppen med en kop kaffe eller te sammen med de øvrige voksne.

Når børn ser at de voksner hygger sig sammen og har det rart sammen, så smitter det - det hjælper børnene til også at have det rart sammen. Dertil kommer, at når man kender de andre forældre, så er det også lettere at have en dialog, hvis man en dag oplever problemer. Det er derfor ikke rigtigt, at tro at grupperne først er vigtige den dag problemerne opstår - nej, de bruges forebyggende.

Du nævner selv at din datter ikke var begejstret for at skulle i legegruppe og at du som mor måske har påvirket hende i den retning - og ja, det har du sandsynligvis. Naturligvis skal din datter deltage i legegruppen og hun skal også invitere selv, når det bliver hendes tur - det betyder normalt rigtig meget for det barn der inviterer, at de andre kommer ...

Når det er sagt, så tænker jeg dog også at nogle familier naturligt ikke har overskuddet og ikke har ressourcerne og derfor skal der også være plads til at nogen ikke inviterer. Sker det, så er det rigtig vigtigt at forældregruppen i øvrigt ikke ser skævt på denne familie, men støtter op om at det er okay og at man så stadig inviterer det barn, der ikke selv bor i en familie, der har de ressourcer, der skal til for at invitere ...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver at du tænker på din datters trivsel generelt og her er jeg nødt til at sige, at legegrupper er med til at sikre hendes trivsel i klassen, du skal derfor netop invitere og motivere hende til at deltage - for hendes skyld :)

Og ja, det er rigtigt at det vil være meget passende ikke at have mere end en fritidsaktivitet om ugen, når man går i 0 klasse - der skal, som du skriver også være plads til at lege. Men netop legegruppen er også vigtig leg og der er mange fordele ved at lege med andre end dem man normalt lige vælger at lege med ... Den uge, hvor der er legegruppe, kan I således godt have en regel om at jeres datter ikke leger med andre, hvis du synes det bliver for meget.

Som du kan fornemme, er jeg fortaler for legegrupper - jeg synes, det er en god idé. Men som jeg tidligere har skrevet, så synes jeg en gang om måneden er passende og det kan du godt foreslå forældrerådet, netop for at alle forældre synes det er til at overskue og alle også har en chancen for at være med.

Rigtig meget held og lykke :)

Og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce