Svar: Vågner om natten og vil have mad og over til mor!
Kære Natasha
Tak for dit brev og velkommen til :) Og hvor dejligt at høre at du har fulgt med på sidelinjen og har kunne bruge mine svar til andre, tak for dine pæne ord!
Det lyder som om at din datter vågner om natten - både fordi hun er sulten (eller det har hun i hvert fald været på et tidspunkt) og også fordi det nu er blevet en vane for hende.
Vi har alle sammen et indre ur, det der også hedder en cirkadisk rytme. Det er vores cyklus, det er den der bestemmer hvornår vi er trætte og har brug for at sove, det er den der styrer, hvornår vi vågner og er aktive og det er også den der styrer, hvornår vi føler os sultne ...
Den cirkadiske rytme styres af mange ting og den følger ofte et bestemt mønster - niveauet af hormoner er forskelligt efter tidspunktet på døgnet, vores kropstemperatur varierer, hvornår vi går på toilettet følger et bestemt mønster. Det samme gør vores appetit, blodtryk osv. Det er altså ikke tilfældigt hvornår vi føler os trætte, udhvilede, sultne osv. Men vi kan påvirke den cirkadiske rytme - og din datters rytme, hendes indre ur, har nu lært at føle sult om natten - og det er naturligvis uhensigtsmæssigt. For hun skal sove om natten og spise om dagen og om aftenen og derfor skal du nu forsøge at få så meget mad og drikke i hende på alle andre tidspunkter end om natten ...
Derfor vil jeg lige sende dig en dagsplan som den kan se ud til en pige på 22 måneder:
Morgen: Havregrød eller havregryn med mælk, letmælk af kop.
Formiddag: 1 bolle med smør, ost, evt. lidt marmelade, frisk frugt, vand af kop.
Frokost: Rugbrød, kød, fisk, grøntsager, ris, pasta, - det kan være kold frokost eller det kan være en varm middagsret. Vand af kop.
Evt en banan og derefter puttes til middagslur
Eftermiddag: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Vand af kop
Før aftensmad: En tallerken med lidt grønt - tomat, agurk, gulerod imens aftensmaden gøres klar
Aften: Kød, fisk, kartofler, ...
... grøntsager, ris, pasta. Spiser almindelige børnevenlige retter. Letmælk af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten
Tilbydes en godnatgrød eller en banan, evt lidt lun mælk af en kop
Får børstet tænder, får læst godnathistorie og sover uden mad til næste morgen tidlig.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis hun vågner i løbet af natten og er sulten, så må du forsøge at holde fast i at I ikke skal spise nu - sige det som det er "det er nat, vi skal sove, ikke spise skat, sove nu, nat-nat" eller lignende. Og det er helt fint at du putter med hende, så hun får din nærhed, og får lov til at falde til ro hos dig, og trygt kan sove videre, men du er nødt til at holde fast i at det er sovetid og ikke spisetid.
Nogle gange anbefaler jeg at man stiller en lille tallerken med lidt frugt eller lignende ved barnets seng og man kan også give barnet en drypfri kop med vand, så barnet selv kan tage lidt at drikke og spise i løbet af natten ... Det kan du naturligvis også overveje, så din datter kan være selvhjulpen og ikke behøver dig. Men hos jer, lyder det dog som om at det måltid hun har fået om natten fylder ret meget og at hun reelt er vænnet til at spise om natten og derfor tænker jeg at det vil være rigtig godt, hvis I helt kan undvære maden midt nat .. Er det helt umuligt, så kan du dog godt prøve om du kan skære lidt ned i mængden eller tilbuddet om mad, så hun på den måde vænner sig til at spise mindre og derefter måske så bedre vil kunne undvære - samtidig med at hendes indtag af mad i løbet af dag og aften så øges ...
Jg synes det er helt okay at hun kommer over til dig og jeg synes ikke at du skal begynde at flytte rundt på jeres senge. I skal flytte om nogle måneder og her vil situationen alligevel være en helt anden og du kan ikke vænne hende til det nye værelse ved at flytte hende nu - det nye værelse skal hun så lære at sove på fra starten når I flytter og du skal udnytte at der netop sker et skift der ... :)
Håber at ovenstående hjælper lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Hoppegynge
En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S