Svar: Slik og søde sager
Kære Charlotte
Tak for dit brev :)
Jeg har på et tidspunkt læst, at når vi elsker slik og søde sager, så er det fordi det ligger dybt begravet i vores krybdyrhjerne. Det er et urinstinkt i os, som stammer fra dengang i stenalderen, hvor vi havde brug for sødt og kalorier, for at kunne overleve.
På mange måder er vores hjerne stadig som dengang, - og den søde trang er der altså stadig. Men desværre har vi ikke så godt af alt for meget slik i dag, fordi vi generelt får rigtig mange kalorier, langt flere end vi fik i stenalderen ... :)
Og børn elsker søde ting - de vokser op med det, modermælken er sød, frugtmos og grød er meget sødt og det er helt naturligt at børn godt kan lide det søde ...
Det er rigtig fint at I har været opmærksomme på at holde en sund linje hos jer og det skal I naturligvis blive ved med, men det er også sådan at "det som er forbudt ofte er ekstra interessant" og derfor er det vigtigt at I forsøger at gøre slik til noget naturligt mere end til noget særligt. Det betyder ikke at I skal have slik hver dag, men det kan f.eks. være en god idé at I alle ...
... spiser lidt slik om fredagen. I kan dele lidt slik op i tre skåle - mors, fars og Carolinas - så hun ser at slik er noget I alle spiser og at I også spiser det forskelligt. At man f.eks. ikke behøver tømme skålen med det samme, men kan gemme det, så man har lidt til senere. At det er noget I hygger jer med. Hun kan godt, med den alder hun har, være med til at lave slikskåle klar, så alle får og det er retfærdigt.
For hun vil sandsynligvis blive frygteligt skuffet, når hun så har spist sin skål og I stadig har slik tilbage - og så må I så rumme de følelser og frustrationer der kommer der, så hun lærer at sådan er det :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover tænker jeg at det vil være en rigtig god idé at imødekomme hendes sliktrang eller trang til sødt ved f.eks. at lave lidt råkost om eftermiddagen, når hun kommer hjem fra børnehave. Det kan være gulerod, æble, spidskål revet fint og så blandet med lidt rosiner, appelsinstykker, ananas eller lignende. På den måde får hun lidt "sukker", men på en mere sund måde, end hvis det er en skål vingummier :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Forkølelse
Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.
Her er et par gode råd:
- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen
- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!