Annonce

Annonce

Svar: Problemer med puttetid


18. oktober 2012

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maria

Tak for dit brev og din fine beskrivelse af dine overvejelser - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig:)

Når børn bliver 3-4 måneder gamle, så ændrer deres søvn sig. Rent fysiologisk begynder søvnen at sammensætning og det betyder at den nu begynder at indeholder nogle stadier, som minder mere om den søvn vi voksne ha. I denne alder, åbner verden sig for barnet, jeres datter oplever mere og mere bevidst, hun bruger sig selv både motorisk og mentalt og der er mange flere indtryk, der skal bearbejdes i denne alder. Dette påvirker naturligt også hendes søvn og kan gøre at hun lige nu kan have svært ved at overgive sig til søvnen og hun kan også have svært ved at sove sammenhængende og mere roligt.

Denne ændring betyder ofte at barnet begynder at powernappe lidt, sovere pludselig kortere lure og derudover vil børn i denne alder ofte have en vågenperiode om aftenen. Det er således helt normalt at barnet ikke går til ro for natten kl 20, som mange forældre forventer, men faktisk først er klar til at sove, når klokken er 22 - det er næsten mere reglen end undtagelsen :) Og når hun så bliver omkring 6 måneder, så ændrer hendes søvn og hele dagens rytme sig igen og hun vil begynde at trives med at blive puttet kl ca 20 ...

Generelt vil det være godt i denne alder at arbejde på 3 lure dagligt - det vil sige en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på dagen og den sidste lur ligger så ofte så sent, at barnet går sent i seng. Hos jer sover lillepigen længe og starter dagen sent og lige nu betyder det at hun rent faktisk sover en rigtig lang middagslur og det er helt okay, sådan må hun gerne sove. Men det betyder også at den lur hun tager om aftenen er et behov for netop en lur og at hun derfor skal have lov til at få denne powernap og derefter være vågen. I er altså lige nu nødt til at bruge timerne om aftenen som familietid og ikke partid ...

Alternativt skal I vække hende og starte dagen tidligere, så hendes rytme rykkes frem og hun begynder at sove flere lure i løbet af dagen - men da hun trives, som hun sover lige nu og da hun rent faktisk sover en ret lang middagslur som mange bør i denne alder ofte har svært ved, så synes jeg at I skal lade hende sove og have de rytme, som hun jo trives med .. Det er højst sandsynligt at rytmen vil ændre sig i takt med at hun bliver ældre.

Det er vigtigt at mælk indgår som en del af hendes putteritual og det er ikke korrekt at hun skal kunne falde i søvn vågen og uden at få mælk. I takt med at hun begynder at få skemad, vil det være super at arbejde på en rytme, hvor hun får skemad, når hun vågner og får mælk inden hun skal sove igen. På den måde sikres plads i maven til begge dele og det er vigtigt de næste mange måneder frem.

Når du ammer hende eller giver hende flaske, så må du dog godt arbejde på at hun lærer at falde i søvn uden at have bryst eller flaske i munden. Hun skal have sin mælk, fyldes op, mærke roen i maven og i kroppen, slappe af og være næsten ved at overgive sig til søvnen og stille og roligt så flyttes fra din favn og ned, hvor du ønsker hun skal sove.

Det kan være en god idé at du ammer hende af to omgange, så hun får lidt mælk når hun vågner og får igen inden hun skal sove. Du kan således amme hende fra det ene bryst, når hun vågner af en lur, lege med hende, skifte hende osv. og så amme fra modsatte bryst inden hun skal sove igen. Næste ...


Annonce

... gang hun vågner, så ammer du fra den side, hvor hun tog toppen sidst, sikrer dig at hun spiser godt og effektivt der, skifter hende og tilbyder toppen fra modsatte side inden hun igen skal sove.

Ved at tilbyde hende bryst fra begge sider imellem hver lur, så sikrer du for det første at hun får mælk nok, derudover øger du din mælkemængde - og md den alder hun har, kan det være en god idé. Det sikrer også at hun begynder at kunne sove lidt længere søvnstræk om natten uden at behøve brystet.

Når hun skal sove, så skal du se på hende og lyt til hendes vejrtrækning, lægge mærke til hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Hun skal altså ikke være spilvågen, men heller ikke sove - hun skal være lige ved at falde i søvn, hun skal flyttes fra din favn lige der, hvor øjnene ruller, hun misser med øjnene og lige når at registrere hvor hun bliver lagt.

Stille og roligt putte hende fra din favn ned i sengen. Hun må meget gerne være svøbt, så hun føler sig omsluttet som når hun ligger i jeres arme, men det vil netop være af et klæde og ikke af jer og det vil gøre det lettere at lave skiftet fra favn til seng, hvis hun er svøbt. Får hun flaske, kan du også vælge at give hende flasken i sengen, så hun ikke skal flyttes, men får lov til at ligge, hvor hun er og hvor du ønsker hun skal sove.

Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hun skal ikke ligge og græde, hun kan naturligvis godt være lidt ked af det lige der hvor søvnen skal indfinde sig og hun har svært ved at koble fra - men der er her tale om få minutters gråd og hun græder ikke ulykkeligt, men mere som en overtræt små klynken lige inden hun sover. Er hun ulykkelig, så skal hun op, have mere mad, skiftes, trøstes - hvad der nu er galt og så må I prøve at putte igen, når hun atter er faldet til ro.

Jeg vil ikke anbefale at hun kommer på eget værelse før 6 måneders alderen. I den alder vil det være helt okay af hensyn til vuggedød. Derudover vil det ofte være en god aldr at lære hende at sove uden at få mælk om natten - nogle gange går det derfor bedre, hvis hun ikke er i soveværelset, andre gange er det lettere at lære hende at undvære mælk om natten - dvs. fra midnat til næste morgen tidlig (5-6 timer), hvis I ligger ved siden af hinanden :)

Jeg vil anbefale dig meget at købe min bog "Helens bog om børn og søvn", som netop handler om denne alder, hvad I kan forvente og hvordan I kommer videre, så hun på sigt får gode og trygge søvnvaner :)

Med hensyn til skemad, så kan I godt starte på dette, hvis hun virker parat. Men som udgangspunkt er det en god idé at øge hendes indtag af mælk om dagen først og hvis dette så ikke er nok, så kan I supplere med lidt smagsprøver på en ske. Jeg anbefaler ikke at starte med skemad om aftenen, da det ofte vil give mere urolige nætter. Når I starter, så gør det formiddag eller frokost.

Vælling anbefales normalt ikke før 6 måneders alderen, vælger I alligevel at give vælling allerede nu så bør hun ikke få mere end to flasker vælling i døgnet - svarende til max 400 ml.

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine svar, der altid er en STOR hjælp.

Tak fordi du er der, det er dejligt at kunne skrive til dig!

Fra Karina, mor til dreng på 5 mdr.


Annonce