Annonce

Annonce

Svar: Søvnrytme ved grød-start


18. oktober 2012

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lulu

Tak for dit brev :)

Når du begynder med grød, så vil det være rigtig fint at starte op enten formiddag eller til frokost. Det er bedst at starte om dagen.

Du fortæller at han vågner omkring kl 8-9, er vågen i et par timer og sover igen i ca. 3 timer. Du kan derfor vælge at give ham grød f.eks. kl 10 eller kl 14 - det må passe ca med den dagsrytme I har.

De første par uger betyder det ikke så meget om maden gives på præcist samme tidspunkt, her er det vigtigste at han kommer igang, smager og har overskud til at prøve at spise lidt af en ske. Men stille og roligt vil det være en god idé at jeres dage ligner hinanden mere og mere. Det er med til at påvirke hans indre ur, det er med til at give ham en fornemmelse af mæthed og sult og det vil naturligt påvirke hans indtag af mad og dermed også påvirke hans søvn hele døgnet. Selv voksne trives ofte bedst med mad til nogenlunde faste tider og små børn skal hjælpes med en rytme. Det sikrer også at barnet får det antal måltider, mælk, søvn osv. som barnet har brug for.

Jeres dag starter forholdsvist sent og det må den gerne. Din dreng må godt have en sen rytme, hvor han står sent op og sover sent hele dagen igennem, hvis I alle trives med dette. På sigt vil han dog sandsynligvis skulle op lidt før og hen af vejen vil I sandsynligvis skulle arbejde på en rytme, som passer med at han skal i dagpleje eller vuggestue, du skal møde på ...


Annonce

... arbejde osv. Måske vil han selv ændre rytme hen af vejen og måske skal du hjælpe ham ved f.eks. at vække ham om morgenen, så I ikke starter dagen senere end kl 8 .. Han skal stille og roligt have morgenmad, frokost, eftermiddagsmad, aftensmad osv. og på den måde ændrer rytmen sig over tid. Og ja, på sigt vil det derfor også være godt at han tilbydes mad, selvom I er til salmesang, rytmik eller andet.

Så lige nu planlægger du grøden efter hans lur og hvornår han er parat og virker til at have overskud til at prøve skemaden, men stille og roligt vil det være rigtig godt at du forsøger at skabe en rytme, hvor han dagen igennem spiser, sover, leger og er aktiv til nogenlunde faste tidspunkter og det starter ofte med et fast stå op tidspunkt om morgenen og et fast puttetidspunkt om aftenen :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til mødregruppen og udtalelsen om at du ikke må amme - sikke noget. Du må gerne amme din dreng. Det sker at amning tærer så meget på kvinder, at man vælger at fraråde amning, at moren simpelthen bliver for tynd og for utilpas. Det er sjældent og det lyder ikke til at være tilfældet hos dig. Du lyder til at være meget slank og måske spinkelt bygget - men du lyder til at have det godt og din dreng lyder bestemt ikke til at mangle noget :) Hvis du er usikker på om amningen tærer for meget på dig, så drøft din vægt og dit velbefindende med din læge :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak igen for dine altid gode råd!! Herhjemme er du "Hende net-fidusen med de gode råd", som min mand kalder dig med stor veneration - hehe ;)

Hilsen familien fra Frederiksberg


Annonce