Annonce

Annonce

Svar: Søvn og vågner pludselig om natten


18. oktober 2012

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Marianne

Tak for dit brev :)

Der kan være flere årsager til at jeres dreng pludselig vågner og græder om natten. Det kan både handle om at han lige nu oplever verden større og mere farligt. Han er meget bevidst om at I er adskilt om dagen og børn i denne alder kan godt drømme om adskillelse og drømme helt konkret om at blive væk. Derfor vil det ofte netop hjælpe at vi er der for dem, holder dem i hånden og giver dem fysisk kontakt, fordi de på den måde netop mærker at vi er der, at vi ikke har forladt dem.

Mange børn vil i 2 års alderen også begynde at blive bange for mørke, de har glæde af at sove med en lille natlampe og vil ofte have glæde af at døren til børneværelset står åben. De kan også være bange for små dyr og lyden af en summende flue kan gøre dem næsten paniske.

Og så er der også en del børn der får anfald af natteskræk i denne alder. Mareridt og natteskræk er ikke det samme og derfor skal man reagerer forskelligt, alt efter om barnet har det ene eller det andet.

Vores søvn består af forskellige stadier, - vi slumrer ind, sover let, sover dybere og dybt og sover lettere igen og ind imellem disse bølger af let og dyb søvn, ligger periodevist REM-søvn, som er vores drømme søvn.

Mareridt opstår under REM søvn og børn er ofte mellem 3-5 år, når de har mareridt, men det kan godt opstå tidligere. Et barn der vågner af mareridt vil vågne og kalde på mor (eller far), vil græde og vil sidde op og være vågen, når man kommer ind til barnet og barnet vil ofte let lade sig trøste og berolige og falde til ro med jeres nærhed og fysiske kontakt.

Natteskræk opstår derimod under den dybeste søvn og det betyder at barnet sover, når det har anfald af natteskræk. Det betyder at når barnet har anfald af natteskræk, så vil barnet skrige og ikke kalde. Du bliver altså vækket af et barn, der græder højt, og når du kommer ind til din dreng, så vil han ofte sidde op, har måske let åbne øjne, men han vil tale usammenhængende og virke konfus. Et barn med natteskræk vil ofte ikke lade sig trøste, han vil skubbe dig væk og forsøger du at tale til ham, så risikerer du at blive en del af hans drøm, så han bliver mere ...


Annonce

... frustreret og ked af det.

Et barn med mareridt skal trøstes, tages op, holdes om, evt. tilbydes lidt vand at drikke, beroliges og betrygges og have lov til at sove videre sammen med mor og far, hvis det er bange og har brug for den ekstra tryghed. MEN et barn der har natteskræk skal som udgangspunkt ikke tages op og ikke vækkes, men skal hjælpes videre i søvnen med så lidt aktivitet og snak som muligt - netop fordi barnet sover, når anfaldet opstår.

Mareridt opstår ofte sidst på natten, hen mod morgenstunden, hvor natteskræk ofte opstår sidst på aftenen eller først på natten ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan være en god idé at I bruger lidt tid på sengekanten om aftenen og taler dagen igennem med jeres dreng, så han på den måde får bearbejdet nogle af dagens oplevelser og derved ikke har helt så meget at bearbejde i drømme om natten. Det kan nogle gange gøre at drømmeaktiviteten bliver lidt mindre og søvnen derved også lidt bedre :)

Og så skal I vurdere, hvad behovet er om natten. Hvis han har brug for jeres tryghed og nærhed, så må han få det. Det er som udgangspunkt dog en god idé at holde fast i at han falder i søvn i egen seng og også vågner i egen seng om morgenen. Det er rigtig fint hvis I kan få ham til at blive i egen seng på eget værelse om natten, så han ikke får en vane med at vågne op og komme ind til jer - hvis han egentlig ikke har brug for det, men det netop er af vane. Derfor er det fint at du forsøger med madrassen i værelset .. Når det er sagt, så tænker jeg dog også at du ikke behøver være hos ham hele natten - mon ikke du kan lære ham at sove uden at holde dig i hånden, så du er der, beroliger ham osv. når der er brug for det, men så han også lærer at sove uden mors hånd. Det kunne være en rigtig god idé at arbejde på at få erstattet din hånd med en puttebamse, så han har en substitut for dig :)

Jeg kan godt berolige far med at mor ikke behøver sove hos Gustav til han er 8 .. til gengæld, så kan det godt være at han, når han er 3 år og får en åben seng, som han kan stige ud af - selv vil søge jer og lægge sig på en madras på gulvet i soveværelset - men det kan jo også være okay :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Peanuts og børn

Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, vindruer, popcorn, rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.

Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og stykker af rå gulerod har vist sig at udgøre en stor risiko...

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce