Svar: Kan forældre skiftes til at putte?
Kære Mor
Hvor dejligt at høre fra dig igen og tak for dit input til, hvordan I har lært jeres datter at sove i barnevogn :)
Som udgangspunkt kan jeres datter godt lære at far putter nogle gange og mor putter andre gange. Det er helt okay og helt fint, at I vælger at skiftes til at putte.
Det der er vigtigt er, at det sker trygt og på en rar måde. Man skal ikke kæmpe om at far f.eks. skal putte for princippets skyld. Man skal ikke tage unødige kampe, men der er ingen grund til at far ikke kan prøve.
Det vil ofte lykkes bedst, hvis far deltage i de ting der naturligt sker i optakten til at blive puttet. Det vil sige hvis I f.eks. spiser sammen og far derefter bader jeres datter, giver hende en godnatgrød, læser historie eller lignende. Jo mere far deltager i disse ting, jo lettere vil han også have ved at putte hende.
For mig er det også naturligt at begge forældre siger godnat og det vil være helt fint hvis I skiftes til at gå frem og tilbage hos hende, når hun ligger i sin seng. I kan begge kærtegne hende, putte hende med dynen, sidde lidt hos hende eller hvad hun nu har behov for og så gå igen. Hele tiden vurdere om I skal være der eller gå og hvem der går ind til hende. At I skiftes til at gå frem og tilbage kan også sende lidt signaler til hende om at I har andre ting at lave, når hun skal sove og at I ikke sidder og hygger inde i stuen unde hende - for det vil hun naturligt gerne være en del af.
Det kan også være en idé at bruge det som jeg kalder for stryge-tøj-metoden. Det handler ...
... om at I putter hende og derefter, så stiller I jer i nærheden, så hun kan se jer og høre jer og laver noget praktisk. Det kan være at ordne strygetøj eller lægge tøj sammen.
Det at være i gang med noget praktisk og monotomt, noget kedeligt, signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig, der er ikke noget hyggeligt, ikke noget du går glip af og samtidig kan I så verbalt betrygge hende ved at fortælle at I er der og holde fast i at det er sovetid.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hun kan kalde "Mooaar!" og du kan sige direkte "Jeg er lige her, mor passer på dig". Hvis hun rejser sig, så kan du sige "Læg dig ned skat, nat-nat, mor er lige her" eller lignende. På den måde sender du et signal om at du ikke bare sidder og venter på at hun skal sove, men som sagt laver noget kedeligt. Du er der, du viser dig tilgængelig, hun er ikke alene, du betrygger og beroliger, men har også mulighed for at lave lidt praktiske ting.
Stille og roligt kan dette ritual udvides med at du siger "jeg henter lige noget tøj, så kommer jeg igen". Det sender nogle helt andre signaler til hende, end hvis du siger "nu går jeg, så nu skal du sove". Der er ikke noget pres i at du henter tøj, hun kan ligge og vente og hun oplever at du kommer igen. Du har et praktisk formål med at gå og hun kan trygt lægge sig til at sove, for det passer det du siger - du går ikke, uden at komme igen. Du er ikke forsvundet :)
Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Barselshvile
Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.
Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire