Annonce

Annonce

Svar: Pylret, sur og trodsig datter


17. oktober 2012

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære lidt triste og fortvivlede mor

Tak for dit brev :)

Det gør naturligvis ondt i jer når I mærker at lillepigen ikke trives. Og lige nu har hun det svært. Det er der naturligvis flere grunde til og jeg vil gerne dele lidt tanker med jer.

Rent aldersmæssigt så ligger hun lige på grænsen til at hun begynder at få lidt bevidsthed om, at I ikke er forsvundet selvom hun ikke kan se jer. Det betyder at hun begynder at forstå, at I kommer igen, når I går. Men helt forstår hun det ikke endnu og hun kan derfor godt føle sig forladt og alene, når I går. Hun kan endnu ikke forholde sig til tid, ved ikke om I kommer om 5 minutter eller om 5 timer og det er naturligvis rigtig hårdt.

Derfor er det vigtigt at hun afleveres i favnen på den pædagog som skal tage sig af hende, så I signalerer at netop den voksne hjælper hende, når I går. Samtidig signaleres at I har tillid til at den voksne kan tage sig af hende - hun spejler sig i jer og jo mere trygge I virker ved vuggestuen og pædagogerne, jo mere tryg vil hun naturligt også være ved at være der.

Når I henter hende igen, så er det svært for hende. Det er helt naturligt, at hun har svært ved at skifte situation. Nu havde hun jo lige affundet sig med vuggestuen og så kommer I og hun skal hjem - og derfor græder hun. Hun kan ikke rigtigt finde ud af det skift der er mellem institution og hjem og det er helt normalt. Det kan komme i perioder, også når hun bliver ældre.

Det er vigtigt at I giver hende så meget fysisk kontakt og nærhed som muligt. Jo mere hun mærker jer og jo mere I er der for hende, når I er sammen, jo mere fyldes hendes mor-depot og far-depot op, og jo mere er der "at tære af", når I ikke er sammen.

Det kan være en idé at give hende et lille fotoalbum med, hvori der er billeder af jer, hende, jeres hjem, hund eller hvad I nu har. Og så kan pædagogerne kikke på lidt billeder sammen med hende og bekræfte at I stadig er der og at I kommer igen. Det at se et billede af jer og af jer sammen kan give hende trygheden om at I ikke er forsvundet, det kan minde hende om at I kommer igen.

En bamse, som hun kan putte sig med, når hun skal sove, kan ...


Annonce

... være en rigtig god idé. En bamse fungerer som substitut for jer og netop i 12-18 måneders alderen tager børn normalt en sådan til sig. Bamsen har den fordel at det er hende der styrer behovet, hun kan kramme den, putte sig med den, nulre næsen osv. når hun har brug for det - hun kan ikke styre jer og hvornår I er der, men bamsen er hos hende, når hun har brug for det :)

Sygdom, tandfrembrud osv. spiller naturligt ind og giver mindre overskud og kan også være noget der naturligt giver ekstra pylren og utilfredshed. Det er naturligt at hun bliver mere syg netop under indkøring i institution og I skal naturligvis være opmærksomme på om det er sygdom der påvirker hende.

Mad i løbet af dagen har også betydning. Det er vigtigt at spise sundt og godt for at gøre humøret stabilt.

Serotonin er et af de stoffer som er med til at holde vores humør stabilt og forbedre vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt at man allerede fra morgenstunden og dette gælder både børn og voksne, starter dagen med protein og fiberrig morgenmad. Havregrød eller havregryn får blodsukkeret til at stige langsomt hen over nogle timer, hvilket vil give vedvarende energi og stabilisere humøret.

Derfor anbefaler jeg ofte også havregrynsboller som mellem måltider, fordi det er vigtigt til at stabilisere og gøre at barnet føler sig godt tilpas.

Det er vigtigt at undgå saftevand og unødigt søde fødevarer. Ren frugt er at foretrække og vand bør som hovedregel være tørstslukker.

Når børn pylrer, virker uoplagte, kede af det og generelt virker til at mangle overskud, så kan det altså også være en god idé at se lidt på indtaget af mad. Hvis barnets blodsukker ligger stabilt, så er humøret ofte bedre og derfor er det vigtigt at give barnet mad, som mætter over længere tid og holde mængden af sukkerholdige fødevarer nede ...

Jeg håber du kan bruge lidt af disse tanker videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce